miercuri, 12 aprilie 2023

Filme franțuzești

Am văzut un film și două seriale franțuzești pe care le consemnez ca fiind interesante și merită a fi văzute.

Les Roi des Ombres 


Primul se numește Le Rois des Ombres. Este povestea a doi negri frați după tată. Este o poveste din cartierele mărginașe ale Parisului cu emigranți de toate neamurile. 

Unul dintre ei orbește în accident și își recapătă vederea cu ajutorul unei vrăjitoare. Celălalt este șef a unei bande care vinde droguri și se ocupă de tot felul de porcării. Între cei doi se desfășoară o luptă din care iese învingător cel mai slab.

Jousqu'ici tot va bien


Acesta este un serial recent pe aceleași coordonate multiculturale. O realizatoare de televiziune de origine algeriană vrea să devină prezentatoare la un post de știri, dar mereu este boicotată pe motive de origini. Reușește să ajungă prezentatoare, dar este încurcată de fratele ei. Ea și încă două surori și fratele au fost părăsiți de tată când erau mici. Fiecare dintre ele s-au descurcat cum au putut. Cele două s-au măritat, au copii, sunt divorțate, una s-a recăsătorit, alta a ales calea credinței și poartă hijab. 

Fratele lor s-a încurcat cu o bandă de traficanți și a provocat un accident cu un polițist. Ascunde mașina la garajul surorii sale prezentatoarea tv (Nawel Madani, care este și autoarea scenariului). Tipul fuge în Algeria și surorile decid să scape de mașină și îi dau foc. Mașina nu arde și polițiștii descoperă droguri. Și aici începe circul, angajatorul fratelui, un bandit mulatru cu relații în înalta societate vrea banii pe droguri, doar 1,5 milioane euro! Apare și un fotbalist care se îndăgostește de fiica mulatră a credincioasei cu hijab. Cam astea sunt coordonatele celor din aceste cartiere. Te salvezi prin fotbal, ca Mbappe, ajungi să trafichezi droguri sau să ajungi terorist.

Și de aici încep tot felul de aventuri și încurcături. Totul se termină nedecis să facă loc la o nouă serie.

 

Totems


Acest serial recent este o poveste cu spioni din 1965 din vremea Războiului Rece. Francezii reușesc un serial foarte bine realizat de spionaj cum am mai văzut. 

CIA colaborează în Franța cu spionajul francez SDEC dar se suspectează reciproc. Americanii află că sovieticii au lansat o bombă orbitală de 5 Megatone și i-au pierdut controlul. Astfel că armata ordonă savantului Golubev să lanseze o sondă spațială care să ia legătura cu bomba orbitală. Se reușește lansarea și se pierde controlul sondei. Împotriva ordinelor Golubev salvează sonda care aterizează în munți în Algeria. Și aici intră francezii pe fir. Francis Mareuil (Niels Sneider) este un cercetător spațial francez al cărui tată a făcut spionaj cu KGB și este omorât de ruși. El este trimis, prin intermediul nașului său Charles Contignet (Lambert Wilson) care lucrează la SDEC la un congres în Germania de Est cu scopul de a-l contacta pe Golubev. Fiica lui Golubev, Liudmila, pianistă este fiica unei franțuzoaice și este obligată de KGB (cîgîbî) să devină asistenta tatălui ei și să-l supravegheze. Francis contactează pe Golubev și ajunge în Sahara algeriană să recupereze date de la sonda căzută. Datele numerice care vor putea restabili contactul cu bomba orbitală sunt recuperate de Golubev, care încredințează aceste date fiicei lui Liudmila. Și începe o serie de aventuri în care Lidmila șantajează KGB ca tatăl să plece în Occident. Culmea este că Golubev este patriot și nu vrea să plece din URSS! 

Serialul este extrem de tensionat, mai intervine și amorul dintre Francis și Liudmila.

Parcă am citit o bună carte de spionaj de din anii comunismului victorios în țările ocupate de ruși.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu