marți, 8 noiembrie 2022

The Berlin Exchange de Joseph Kanon

Acest roman m-a interesat pentru că subiectul îmi este oarecum familiar. Este vorba de fizicieni, cercetare în domeniul nuclear, vremea comunismului.

Personajul principal al romanului este Martin, un american care a studiat fizica  în interbelic la Gottingen. În acea vreme universitățile de top erau în Germania! Martin a fost implicat în proiectul Manhattan la Los Alamos, dar a trădat vânzând secrete atomice rușilor. S-a mutat în Marea Britanie la Harwell unde a fost deconspirat și băgat în pușcărie, în SUA era condamnat la moarte. În Germania s-a căsătorit cu Sabine, cu care s-a mutat în America în timpul războiului. Sabine ca și Martin erau oameni de stânga și așa se explică trădarea către sovietici. În 1963 Martin este schimbat cu niște prizonieri germani de conștiință și cu un spion american. Afacerea este tranșată de Kurt, avocat din Berlinul de Est, care era implicat în aceste schimburi și care se recăsătorise cu Sabine. Din relația cu Sabine rezultase un fiu, Peter, care era vedetă într-un serial de familie din DDR. Martin se stabilește la Berlin în vederea transferului la centru nuclear Rosendorf de lângă Dresda. Martin are ocazia să se revadă cu vechi prieteni și cunoștințe, Klaus Fuchs, spionul principal al rușilor la Los Alamos, dar și cu colegul lui dec la Gottingen, Stefan. Stefan lucrase la bomba atomică a URSS la Arzamas. Strefan este extrem de nemulțumit de situația de la Rosendorf. Stefan voia să se construiască centrale nucleare energetice în locul termocentralelor pe lignit, temă de actualitate. 

Se pare că ideea schimbului lui Martin era ideea lui Sabine, pentru a-l pune pe fiul Peter în contact cu tatăl lui natural, Martin. Martin află că Sabine are cancer la plămâni și vrea ca Martin să plece înapoi în America unde Peter să aibă dreptul de a alege. Martin s-a convins rapid că a schimbat o pușcărie englezească cu una mai mare comunistă. În plus este abordat de rusul kaghebist care-l coordona cu sarcina să-l supravegheze pe prietenul lui Stefan. La dorința lui Sabine pune la punct un plan de evadare ingenios. Planul este aproape dat peste cap pentru că Sabine are remușcări comuniste și anunță pe Andrei de planul lui Martin. Dar finalmente Martin evadează în Germania de vest!

Este un roman despre atmosfera de suspiciune din acea vreme, bine cunoscută mie, când securiștii îți studiau tot ce faci cu ajutorul neprecupețit al turnătorilor. Azi e mai simplu cu smartfonul care spune totuși despre tine, noroc că nu mai sunt securiști să te aresteze!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu