duminică, 20 noiembrie 2022

1,2,3 bebe al Teatrul Național Marin Sorescu Craiova


A doua seară a Teatrului Național Marin Sorescu Craiova a fost a unei comedii bulevardiere franțuzești 1,2,3 bebe de Louis Ducreux. Această piesă a fost scrisă în 1951 sub numele Lorsque l’Enfant paraît. Regizorii Alexandru Boureanu și Raluca Păun și traducătoare au adaptat această piesă spumoasă la zilele noastre.

Charles Jaquet este politicianul tipic de oriunde, ipocrit și fanfaron în calitatea de ministru Educației, Familiei și Culturii impune legea care interzice bordelurile (wow, o instituție franțuzească!) și avorturile. Dar surprizele îl așteaptă acasă. Află cu surprindere că soția lui a rămas gravidă al o vârstă destul de mare, având anterior doi copii majori. Fiica urmează să se mărite cu fiul unui mare bogătaș, fiul se încurcă cu secretara ministrului Natașa și o lasă gravidă. Și surpriză și fiica  a rămas gravidă. Piesa este adaptată la zilele noastre, cu smartfon, rețele sociale, TikTok. Soția ministrului să opune categoric la însurătoarea fiului cu românca aia, Natașa, până află că Natașa este descendenta statuilor românești Michel Le Brave, Frații Buzești, Parcul Romanescu. Ba află că sunt proprietari la Dacia și la Stadionul Trivale! Asta că tot este turneu la Pitești. Pun pariu că Natașa la original o fi fost rusoaică, după prenume și cumva rudă cu familia țarilor?

Inclusiv subreta a rămas și ea gravidă cu un furnizor de la Altex?!

Ba în final după ce Jaquet ajunge Ministrul Apărării află că prietena lui din tinerețe are cu el un fiu Charles de 26 de ani și vrea și el un post pe la guvern, că tot se poartă. 

Comedia este spumoasă, are ritm, actorii joacă cu plăcere și lumea a a râs și s-a simțit bine. 

Aceasta a fost a două comedie franțuzească și nu a dezamăgit, fără glume deochiate și apropouri lubrice. 

A fost o plăcere să văd propunerile teatrale oltenești.





Un comentariu: