sâmbătă, 5 noiembrie 2022

Revizorul de Gogol la Teatrul Național I.L. Caragiale Satiricus Chișinău la Ediția I a Festivalului de Teatru Liviu Ciulei la Teatrul Alexandru Davila Pitești

Cred că titlul acestei postări este cam lung, dar trebuie să precizez foarte clar atât spectacolul, cât și în ce cadru s-a desfășurat.

În prezentarea spectacolului managerul Teatrului Alexandru Davila Pitești, domnul Dan Tudor a prezentat acest festival de teatrul de comedie la prima sa ediție.

Spectacolul prezentat a fost una din capodoperele teatrului rus, Revizorul aparținând marelui scriitor ucrainean Nikolai Gogol. Fac această precizare pentru că un amic mi-a zis că nu are dispoziția să vadă chestii rusești. Gogol ca mai toți marii scriitori ucraineni au scris în limba rusă. La fel și alt mare scriitor interbelic sovietic Mihail Bulgakov.

Îmi amintesc că exact acum 50 de ani am ratat să văd Revizorul pus în scenă de Pintilie (am scris eronat că regizorul a fost Ciulei) din motive stupide între care: lasă că-l văd altădată. A fost ultimul spectacol al lui Ciulei și Ciulei a fost dat afară de la Bulandra și a regizat apoi doar în străinătate.

Am fost curios să văd spectacolul și pentru că basarabenii sunt mai aproape de spiritul rus. Aș remarca în primul rând că toți actorii aveau o dicție impecabilă în limba română de la București!

Subiectul este cunoscut, impostorul Hlestakov este luat drept revizor - inspector guvernamental de către autoritățile unui mic oraș și acesta profită să-i jecmănească pe funcționarii corupți, să promită că-i ia de soție fiica primarului, ca apoi să dispară. Dirigintele poștei desface scrisoarea lui Hlestakov și află că este impostor, ca apoi să apară adevăratul revizor.

Regizorul Sandu Grecu a localizat piesa situând-o într-un Chișinău contemporan, unde revizorul este de fapt un inspector de la Uniunea Europeană. Spectacolul este însoțit de videoclipuri cu actorii circulând prin Chișinău și apropo Gara din Chișinău arată foarte bine cu o fațadă gen Art Nouveau. Ba se amintește că Rusia se pregătește de război, cum este din păcate acum.

Actorii au fost bine aleși, sunt foarte buni și autentici. Numele lor se află pe afișul pe care l-am pozat. Scenografia este specială, circulă un tren Moscova Bruxelles, autoritățile chefuiesc și se simte puternic mirosul de grătar, șiș kebab! Și asta mi-a amintit de O scrisoare pierdută a lui Ciulei unde, în final adia miros de mititei! Se mai revarsă și vălătuci de fum, de fapt azot lichid care s-a evaporat.

Actorii au renovat și textul gogolian cu romgleza curentă, mai ales cu echivocul fac care are semnificația sexuală în engleză.

Spectacolul a fost reconfortant și actorii au fost aplaudați meritat cu generozitate.


2 comentarii:

  1. Am fost corectat de un prieten că Pintilie a pus în scenă Revizorul, confirmat și de Marina Constantinescu în România Literară. Interesant să aflu de la același prieten parizian că piesa este inspirată de relatarea lui Pușkin către Gogol despre exilul la Chișinău, unde a aflat cum un impostor s-a dat drept inspector prin Basarabia jecmănind de bani pe proști. Deci sursa piesei pare a fi românească!

    RăspundețiȘtergere