miercuri, 31 iulie 2019

Filme de vară


Titlul nu acoperă conținutul filmelor, ci doar faptul că eu le-am văzut în această vară.

Pororoca

Este un film românesc multipremiat, de Constantin Popescu, cu  Bogdan Dumitrache în rol principal. Actorul este foarte apreciat și jucat în filme, dar mie nu-mi place că n-are dicție.
Până acum credeam că doar scriitorii și poeții contemporani scriu ca să se citească între ei, văd că și cineaștii fac filme care se le vadă acum doar între ei și să se premieze.
Titlul vine de la fluxul prin care Atlanticul urcă în sus pe Amazon.
În film un părinte în parc care-și supraveghează copiii constată îi dispare fiica de 5 ani.
În filmul nu se petrece nimic timp de 2  ore jumate, doar că își caută fata dispărută, pică bine cu crimele de la Caracal.
Doar în finașl este o scenă dură și cam atât.
Pentru atât timp pierdut, n-am rezistat decât eu și încă o doamnă ca niște cinefil adevărați, chinuiți de un regizor care putea să facă altceva decât filmul ăsta.

Boi

Ăsta este un film pe care l-am văzut pe computer de pe internet.
Este un film spaniol care se petrece la Barcelona.
Boi este un tânăr scriitor care își găsește slujbă ca șofer pe limuzine de lux. Primul lui  angajament este cu doi chinezi pe care-i îi ia de la aeroport și îi duce la hotel.
Tipii sunt pe cale să facă o afacere, dar se pare că partenerii sunt dubioși.
Boi este frământat de faptul că iubita lui Ana a dispărut, după ce i-a mărturisit că a rămas gravidă și Boi îi spune că nu-i pregătit sî fie tată.

Chinezii se frământă și-l bagă și pe Boi în afaceri cu mafioți cu accent rusesc. Scapă ajutat de prietenul care l-a ajutat să se angajeaze. La plecare aflăm că or fi fost ei chinezi, care vorbeau bine engleză, dar de fapt erau singaporezi.
De la aeroport Boi o ia pe o arhitectă franțuzoaică care a proiectat hotelul nou din Barcelona la care au stat chinezii.
Filmul este făcut în timpul iernii și Barcelona arată trist în ploaie.
Frapant a fost însă aerul actorului Bernat Quintana care aduce cu Alain Delon la aceași vârstă, până ân 30 de ani.


Pennyworth (at your service)

Acesta este un serial care de abia a început să se difuzeze realizat de EPIX care a făcut excelentul Berlin Station.
Prima serie pilot s-a difuzat acum câteva zile, dar au mai difuzat încă două episoade.

Este inspirat dintr-un serial de benzi desenate. Pennyworth era original majordomul familiei Wayne, care era legați de faimosul Batman.

Acest serial care se petrece într-o Londră postbelică, Pennyworth (Jack Bannon) este un fost militar din trupele speciale SAS care au luptat în Malaya împotriva japonezilor. Excelentul Bannon are aerul și tunsoarea tinerilor din anii 50, pe care i-am văzut-o în filmul Tinerii (The Young Ones) cu Cliff Richard.

Tatăl lui este într-adevăr majordom. Pennyorth vrea să-și facă o firmă de securitate, dar până una alta este gorilă la un bar. Aici îl ajută pe Thomas Wayne să o trimită acasă în SUA pe sora sa care se bețivănea în Londra.
Wayne care este un expert financiar care descoperă o mare delapidare, aceasta este instrumentată de o organizație secretă numită The Raven (Corbul), organizație condusă de Lord Harwwod, cu intenții fasciste și de a o lovitură de stat.

Iubita lui Pennyworth, actrița Esme (Emma Corin) este răpită de sinistra Bet Sykes. Cu ajutorul camarazilor săi negru Bazza și galezul Dave Boy, Pennyworth o eliberează pe Esme și-l capturează pe ticălosul Harwwod.

Bet Sykes este condamnată la moarte și se petrec scene ca-n Evul Mediu transmise la televizor cu spânzurare și apoi condamnații eviscerați.

În celelalte episoade Pennyworth își pune în valoare calitățile și cu ajutorul aceloarși prieteni salvează un computerist genial și gay să plece în SUA împotriva unora care vor să pună mâna pe computerul creat de acesta care este o invenție de anii 50, oricum ca-n filmele de atunci, cu calculatoare aâcare umplu o cameră sau mai multe.

London Kills

Aceasta este seria a două dintr-un serial pe care l-am mai văzut.  Este realizat de canalul britanic Acorn Tv.

Aș vrea întâi să lămuresc titlul cred că traducerea corectă este Crimele din Londra, nu cred că Londra Omoară?

Filmul are în centru mai mulți polițiști londonezi.  Șeful este Inspectorul Bradford care are ca subordonați pe detectiva Vivienne Cole, negrul Rob Brady, care o mutră de mafiot, și negresa Billie Fitzgerald, un fel de Serena Williams dar mai drăguță parcă…hahaha!!!

În prima serie ei trebuiau să rezolve crimele unei criminale tinere și perverse care reușește să o atragă pe fiica lui Bradford, care este foarte supărată de dispariția mamei sale. 
Bradford are o legătură ciudată cu o tânăra cu care vorbește pe un telefon burner, cu taste, greu idemtificabil. Fiica îl bănuiește că tatăl o ucis-o pe mama ei. 

Și în seria a doua Bradford are acea legătură cidată și Vivienne și Brady investighează această legătură. În primele trei episoade ale seriei noi sunt crime într-un cerc de rude, cel mai comune, emigranți, oameni cu probleme sociale.
Ultimele două episoade cuprind asasinarea unui gangster și a fiului său. Se pare că această crimă a fost ordonată de proprietarul unui cazinou.  Acesta surprins de Brady cu pistolul crimei în mână îi declară că știe pe cineva care a văzut-o pe soția lui Bradford sechestrată.
Cel care o văzuse este ucis. Se lămurește afacerea și soția lui Bradford supraviețuiște sechestrării și aflăm că frumoasa brunetă nu era amanta lui Bradford, ci martoră într-o afacere secretă a poliției. Urmează să aflăm și deznodământul în următoarea serie. 

Serialul este bine făcut și interpretat.

2 comentarii:

  1. Parerea mea este ca putine filme de dupa asa zisa Revolutie au substanta ...
    In schimb, daca stergi continutul comunist al unor filme vechi, iti dai seama ca erau chiar interesante ... mai putin cele in care erau comasati toti actorii buni ai vremii si care in film aveau niste replici penibile sau false ...
    Pe mine ma enervau la culme filmele lui Sergiu Nicolaescu dnainte de 1990 ... acum descopara ca sunt chiar bine facute, fata de cele de dupa ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbind de filmele lui Nicolaescu, el a făcut probabil cel mai bun film polițist românesc, Cu mâinile curate și cea mai mai bună comedie Nea Mărin miliardar.
      După 1989, în libertate a făcut doar filme proaste, i-a dispărut complet inspirația. A sfârșit ca un regizor prost și politician mediocru.
      Însă am văzut două filme devastatoare făcute de Cristian Mungiu, 432 care a luat Marele Premiu la Cannes și După dealuri, despre povestea cu călugărița. Dar trebuie să fii de mare calibru ca să faci filme care se pot vedea cu sufletul la gură!

      Ștergere