vineri, 17 august 2018

Condor - un serial cu CIA

Cele şase zile ale condorului a fost un roman de spionaj, ecranizat într-un film de acţiunea excelent, având în rolurile principale pe Robert Redford şi Faye Dunaway.

Iată că băieţii de la Hollywood s-au gândit să facă şi un serial adaptat la zilele de azi.
În rolul principal apare Joe Turner un analist tânăr angajat al CIA într-o unitate specială. 

Aş vrea acum să dezvolt puţin despre actori. Joe Turner este interpretat de actorul Max Irons. Numele mi-a sunat cunoscut, semăna cu al excelentului actor englez Jeremy Irons. De abia azi, consultând internetul am confirmarea că este fiul acestuia şi al actriţei irlandeze Sinead Cusack. 
Tipul este şi fotomodel, dar figura lui nu-mi aminteşte de tată, probabil seamănă cu mama lui. Nu are de loc accent englezesc, cum este cel teribil al lui Jason Statham, este zic, accent de New York.

Un alt actor care apare în serial, adversar al lui Irons este Bob Balaban. Suspectez că ar fi de origine românească, cu toate că am cercetat dex online şi cuvântul ar fi de origine turcească!

Pe baza unui program dezvoltat pe când era MIT Turner detectează un posibil terorist musulman care ar dori să răspândească un virus la un meci de fotbal american.

De fapt aflăm ulterior totul este o invenţie pusă la cale de nişte descreieraţi de la CIA! 
Ca de obicei cei de la Hollywood au ca vinovaţi de serviciu pe cei din CIA, care sunt prea secreţi, fac tot felul de porcării şi nu pot fi controlaţi.
Aceşti fanatici urăsc pe musulmani şi vor să declanşeze o pandemie la Mecca. 

Turner face cercetări şi găseşte numele unor firme farmaceutice care ar fi implicate în proiecte care să producă viruşi pandemici. 

Această chestiune declanşează alarma la acest grup de fanatici din CIA şi se ordonă ca grupul de analiză să fie anihilat. 
În acest scop sunt trimişi doi killeri cu contract care-i execută pe toţi membrii grupului de analiză, cu excepţia lui Turner care scapă. 

Turner este nepotul patern al lui Bob Partridge (William Hurt), un important personaj în CIA care-l determinase pe nepotul Turner să se alăture CIA. El detectase acest grup de fanatici şi încearcă să le blocheze acţiunile.

Şeful CIA al acestei acţiuni de pandemie şi un creştin fundamentalist este Reuel Abbot (Bob Balaban) care o coordonează pe Marty Frost (Mira Sorvino) din FBI care vor să cureţe urmele acţiunii cu ajutorul unei experte killer de origine israeliană Gabrielle Joubert (Leem Lubanny, actriţa de origine palestiniană!).

Turner este urmărit de o groază de indivizi şi mai ales de Joubert ca să fie executat, dar scapă. 

Între timp un fost soldat american prins şi torturat de Al Qaida este trimis la Mecca să răspândească virusul.
Acest individ este coordonat de al om de la CIA, Nathan Fowler (Brendan Fraser) care este legătura cu firma de farmaceutice. Fowler realizează nebunia acţiunii şi îl execută pe şeful firmei, dar aceste afaceri sunt cumva parazite la acţiunea principală. 

Până la urmă Turner, ajutat de Partridge identifică pe cel care se pregătea să răspândească virusul şi individul este anihilat chiar de Joubert în hotel la Mecca. 

Happy End!

Nu! Pentru că între timp Turner dispăruse, demisionând de la CIA şi îşi găsise o iubită, la Florenţa, unde locuia. Primeşte un telefon de la Joubert care-i arată că poate fi găsit oriunde. 


Finalul este cum Turner îl detectează pe Abbot şi se pregăteşte să-şi ia revanşa într-un nou set de episoade care vor fi prezentate anul viitor, în 2019.


2 comentarii:

  1. Bob Balaban este evreu; numele este probabil de origine cumană. Cum a ajuns să poarte acesst nume nu știu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate! Vine după bunici din Rusia, dar mama are şi ascendenţe româno-evreieşti.
      Numele cum am spus are semnificaţii în turcă-chefal şi slavă.
      dar este este un nume răspândit şi în România.

      Ștergere