sâmbătă, 11 august 2018

Ce am citit în călătorie: Greeks Bearing Gifts de Philip Kerr

Normal că în periplul meu am citit şi cărţi de acţiune, thiller, de spionaj.
Unul din autorii mei preferaţi este Philip Kerr. Acesta, un autor englez care a creat un personaj Bernie Gunther, detectiv berlinez din timpul Republicii de la Weimar. Bernie a ajuns în SD lui Heydrich, dar a încercat să se ţină departe de crimele naziste. 
Cărţile lui Philip Kerr are personaje reale, criminali nazişti care sunt implicaţi în diverse acţiuni în care Bernie Gunther este pus să rezolve crime normale, nu comise de autorităţile hitleriste. Timpul acestor cărţi se împarte între perioada interbelică şi din timpul războiului, dar şi în Germania şi Europa postbelică.

Am aflat cu regret că Philip Kerr a fost victima unei boli necruţătoare, aceasta fiind penultima lui carte, ultima va apărea anul viitor.  

În romanul scris la persoana I-a Bernie Gunther se ascunde în Munchen.
Suntem în 1956 în preajma fondării Pieţei Comune, mişcare care a dus la împăcarea franco-germană. 

Gunther este abordat de avocatul Max Merten care îl pune să surprindă pe un fost general nazist şi pe un spion est-german să confişte 10000 DM de la ei care voiau să-i folosească pentru înfiinţarea unui partid politic. 

De fapt poliţistul îi împuşcă pe cei doi şi Gunther îl blochează în subsolul unde are loc crima. Se înapoiază al Mertens şi îi spune tărăşenia. Merg împreună la locuinţa generalului şi-l eliberează condiţionat pe poliţistul criminal Schrama. 

Merten îi propune lui Gunther să intre agent într-o societate de asigurare, unde îşi poate valorifica calităţile de detectiv pentru pagubele care trebuie plătite.
Gunther este trimis în Grecia să rezolve scufundarea unui vas proprietatea unui german.

Aici el află că de fapt este implicat într-o afacere cu foşti criminali nazişti în Grecia. Un ofiţer de poliţie grec este pe urmele acestor criminali. 

De fapt vasul fusese implicat în căutarea unei comori ascunse de Merten, care activase în Salonic în vremea războiului şi jefuise pe evreii aflaţi aici. Ei sunt boicotaţi şi vasul este sabotat şi scufundat de Alois Brunner alt criminal nazist cu crime în Grecia, dar neconfirmate, dar cu acţiuni criminale în Franţa în timpul războiului. Brunner se pare că colabora cu serviciile de spionaj vest germane şi ulterior s-a retras în Siria de unde nu a mai putut fi recuperat şi judecat. Acesta fusese tras pe sfoară de Merten în timpul războiului la împărţirea bunurilor jefuite de la evreii din Salonic. 

Brunner îl urmăreşte pe Bernie şi-l omoară pe căpitanul de navă. Este clar că asigurarea nu mai poate fi plătită. Gunther reuşeşte să-l predea autorităţilor greceşti pe Merten, dar realitate este că după judecare crimelor de război acesta este eliberat şi predat autorităţilor germane, pentru că Grecia voia să adere la Piaţa Comună! 

Roman interesant bine scris şi ritmat de un stilist al limbii. Şi îmbinarea realităţilor politico economice postbelice cu acţiunea fac şi mai interesant romanul.
Mai ales că şi noi am fost ahtiaţi să intră în Uniunea Europeană, urmaşa Pieţei Comune!

Titlul cărţii face trimitere la celebra zisă:
Timeo Danaos sed nula ferentes - teme-te de greci şi când fac daruri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu