vineri, 10 august 2018

Ce am citit în călătorie: File rupte din cartea războiului de Gheorghe Brătianu

Această cărticică apărută cu ziarul Adevărul am urmărit-o şi am luat ziarul în mod special.

Credeam că citisem mai tot din ce scrisese Gheorghe Brătianu, dar am avut surpriza să dau de aceste pagini scrise de voluntarul de 18 ani care tocmai terminase liceul în Războiul Întregirii Neamului.

Iată că pe acea vreme nu conta că eşti fiul primului ministru şi că ai abia 18 ani. Gheorghe Brătianu s-a înscris voluntar şi a urmat şcoala de artilerie pentru ofiţeri în rezervă, devenind sublocotenent şi luând parte efectiv la acţiunile din zona Mărăşeşti, fiind şi rănit. 

Am citit cu mare emoţie aceste pagini străbătute de în înalt patriotism şi simţ al datoriei care caracterizează pe marii oameni de stat. 
Uniforma de ofiţer a îmbrăcat-o la respingerea Diktatului de la Viena, declarând: „decât dispreţul german, mai bine ura lor” pledând pentru rezistenţa armată, el căruia i se face caz pentru filogermanism de tot fel de istorici idioţi.

Dar cel mai impresionant în acest memorial este momentul din 8 august 1916 când fiul Gheorghe discută cu tatăl, Ion I. C. Brătianu despre eseul fiul privind voivozii români.

Iată ce spune autorul României Mari:

"În partea din urmă a lucrării tale ai combătut politica lui Mihai Viteazul. Admit că nu exista atunci al noi sentimentul naţional, după cum nu exista nici în alte ţări, dar valoarea lui Mihai Viteazul ca simbol al întregirii neamului rămâne întreagă. De câte ori ne gândim la Ardeal ne gândim la dânsul, el este de fapt întâia confirmare reală a drepturilor noastre asupra acestei ţări"
Şi încă ceva:
"Ai condamnat pe Mihai Viteazul pentru că n-a reuşit. Crezi că o acţiune trebuie judecată numai după rezultatele ei imediate? Uite, Revoluţia de 1848 s-a sfârşit printr-o catastrofă şi totuşi, după câţiva ani, tata şi cu tovarăşii săi s-au întors învingători şi ideile lor au triumfat!"


Măcar numai pentru spusele tatălui către fiu această carte este un îndreptar de mare patriotism!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu