vineri, 17 august 2018

A Death in Sweden de Kevin Wignall

Acesta este cel de-al doilea roman scris de Kevin Wignall pe care am avut ocazia să-l citesc.
Sunt romane care sunt un fel de intermezzo la cărţi mult mai serioase!

Este la fel din genul hard boiled thriller, romane cu spioni, din genul inaugurat de Ian Fleming cu seria James Bond.
Este interesant că şi Wignall, ca şi alţi scriitori de acest gen sunt britanici, nu americani, subiectul şi aici totuşi fiind un agent de teren CIA. 

Acest roman cu titlu asemănător celui anterior referea Viena, acum titlul se ocupă de o moarte în Suedia.

În prologul acestui roman suntem în Suedia, în nordul ei. În fiecare zi o adolescentă pe nume Siri urcă în autobuz să meargă la şcoală. Cu ea urcă alt cuplu de copii şi un domn pe care-l vede zilnic urcând în autobuz. Siri are tot timpul căştile pe urechi, ascultând muzică. La un moment dat ceva se petrece şi domnul din autobuz o împinge şi finalmente o salvează pe Siri de la accidentul răsturnării unor butuci dintr-un camion peste autobuz. Ea rămâne singura supravieţuitoare, salvatorul murind strivit.

Romanul revine la personajul principal Dan Hendricks.
Tipul făcea tot felul de acţiuni comandate de CIA. La un moment dat observă că toţi cei implicaţi într-o astfel de acţiune încep să moară în condiţii ciudate. Se pare că această execuţiile  sunt comandate de Jack Brabham, fostul şef de staţie CIA din Paris, actualmente şeful CIA Berlin.
Împreună cu prietenul său Charlie reuşesc să anihileze agenţi trimişi să-i lichideze. 

Dan ia legătura cu Patrick White, seful unei secţii CIA care îl trimite în Suedia. Aici, în accidentul cu autobuzul cel care moare salvând-o pe fetiţă este un nume tip numit Jaques Fillon, care însă nu există! Aşa că se încep investigaţii şi Dan este trimis să investigheze cazul. Este ajutat în misiune de Inger, o tânără superbă de la serviciile secrete suedeze. Dan o cam place, dar Inger îl blochează spunând că este lesbiană!

Împreună încep să scotocească casa lui Fillon şi finalmente observă că în garaj, sub SUV-ul parcat se află intrare într-un bunker secret. Acolo de fapt era un centru de investigaţii al lui Fillon. Găsesc un paşaport american pe numele Jack Redford. Jack Redford are în biroul lui ca subiect de investigaţii pe Brabham.

O altă investigaţie priveşte moarte unei tinere franţuzoaice numite Sabine Merel, studentă la sculptură, moartă acum 12 ani în Paris fără a fi găsit ucigaşul. 

Dan şi Inger continuă investigaţiile şi ajung în Franţa la familie. Reuşesc să dea de urmele unui agent de securitate la o bancă care deţine o înregistrare a evenimentului. Tipul le dă înregistrarea pe care o ascunsese şi au o revelaţie. Sabine se află împreună cu...fiul lui Brabham, ajuns un respectabil congresman american. Atunci înţelege Dan de ce s-a ascuns Redford, pentru că Brabham căuta să ascundă crima fiului.

Dan şi Inger neutralizează un grup de criminali din Est care au încercat să-i omoare lângă Auxerre, unde trăia agentul de securitate. Ei devin şi amanţi, Inger minţise că era lesbiană ca să se protejeze.

Dan află de la White că prietenul Charlie a fost omorât şi torturat de către killeri trimişi de Brabham în Croaţia care îl determină să ia hotărâri importante.

O lasă în Paris pe Inger să stea la Ambasada Suediei şi să fie contactată de Patrick White căruia să-i arate înregistrarea, iar el pleacă la Berlin.
Aici se cazează la un hotel boutique chiar vis a vis de centrul de comandă al echipei lui Brabham.

Pătrunde în această clădire şi îi omoară pe toţi cei aflaţi acolo cu excepţia unui tehnician, Jason şi a unei tinere numite Callie. 

Aceasta primeşte telefon de la Brabham şi îi răspunde dând pe speaker să audă conversaţia şi Dan şi îi spune care este situaţia. 

Dan ajunge la locuinţa lui Brabham din periferiile Berlinului, în zona bogătaşilor interbelici, descrisă şi în alte romane.

Îi omoară pe toţi oamenii lui Brabham şi ajunge să rămână doar cu el. Îi spune de înregistrare şi că este terminat. La vilă ajung Patrick White şi Canale, şeful lui Brabham. Ambii ştiu care este situaţia şi se pregătesc să-l aresteze pe Brabham. Profitând de neatenţia lor, Brabham ia un pistol de la un agent mort şi-l îndreaptă spre Dan Hendricks, dar Brabham este împuşcat de Canale.

Hendricks pleacă la Geneva unde se întâlneşte cu un fost partener al lui Redford pe când lucrau la Beirut. Acesta îi arată nişte poze cu Redford împreună cu o femeie şi acesta are o revelaţie. 

Finalul este de melodramă şi ne înapoiem în Suedia. 
Hendricks recuperează testamentul lui Redford ajunge la familia lui Siri, adolescenta din prolog. Ea este fiica lui Redford şi  a Mariei, mama acesteia, prietena din Beirut! Maria murise de cancer şi este în grija bunicilor. Redford se ascunsese în apropierea ei şi avea grijă de ea, dar nu voia să se afle că este tatăl ei, dat fiind problemele unui agent secret.

Final trist pentru că nici relaţia lui Dan cu Inger se opreşte acum în Suedia la Stockholm.


Roman bine ritmat, cu acţiuni care te ţin cu sufletul la gură şi îţi declanşează pusee de adrenalină, care într-o noapte nu  m-au lăsat să dorm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu