vineri, 15 iunie 2018

Red Alert de James Patterson & Marshall Karp

James Patterson este unul din cei mai prolifici autori americani de romane poliţiste. El scrie în general aceste cărţi împreună cu alţi autori, aici este vorba de Marshall Karp.
Romanul Red Alert este un roman cu doi poliţişti ca personaje principale, Zach Jordan şi Kylie McDonalds (ca celebrul fast food!).

Cartea mi-a trezit de o amintire personală. Eram în primăvara lui 2008, de 1 martie la New York.
Valeriu, prietenul meu m-a luat să vedem Metropolitan Museum. Acesta se află la marginea de est a lui Central Park. După aceea ne-am plimbat prin împrejurimi. Sentimentul pe care l-am avut atunci era că umblam printr-o zonă unde existau oameni extrem de bogaţi. Vedeam femei frumoase şi elegante alături de bărbaţi sportivi, grizonaţi, la fel de eleganţi şi păreau şi plini de bani.

Şi acum citind romanul lui Patterson şi Karp am aflat că mă aflam în Upper East Side New York, probabil cel mai scump cartier newyorkez şi în consecinţă din lume.

Cei doi detectivi la cam 40 de ani sunt foşti colegi de academie de poliţie, foşti iubiţi, acum, lucrând în echipă. Ei erau în brigada Red Alert special creată să vegheze la liniştea bogătaşilor din Upper Esat Side.

Cei doi primesc sarcina să depisteze pe cel care l-a ucis pe arhitectul Del Fairfax cu o bombă creată special doar să-l ucidă pe el. Acesta împreună cu Princeton Wells, constructorul Arnie Zimmer şi avocatul Hirsch erau patru miliardari newyorkezi care fondaseră firma Silver Bullet dedicată investiţiilor imobiliare. Deci nişte Donald Trumpi! Împreună cu primăriţa New Yorkului vor să pornească un proiect imobiliar pentru săracii acestui oraş. Şi după moarte lui Fairax este ucis în acelaşi mod şi Zimmer. Toat bairamul se desfăşura în hotelul Pierre din centrul New Yorkului.

Expertul FBI care cercetează cazurile le spune că autorul acestor bombe este un australian care însă este închis pentru zeci de ani în Thailanda.

În acelaşi timp cu investigaţia acestor omucideri, cei doi trebuie să rezolve şi moartea jurnalistei şi cineastei Aubrey Davenport. Davenport se dovedeşte a fi o nimfomană care practica sexul cu cruzimi şi se pare a fi ucisă de unul dintre partenerii care află că ea îi filma pe ascuns când practicau aceste modalităţi criminale sexuale. Erau vreo 30 de parteneri din lumea bună newyorkeză şi filmul ar fi provocat un scandal imens. Detectivii reuşesc să dovedească că acest criminal era chiar psihoterapeutul ei.

Pe de altă parte Zach şi Kyllie sunt căutaţi de Q, un organizator de partide de poker pe sute de mii de dolari în hoteluri de lux, care fusese jefuit sub ameninţarea armelor. Zach reuşeşte să dea de autori, suspectând că ar fi unul dintre jucători, avertizat de omul care asigura securitate acestor partide de poker şi el fost poliţist. Zach avea impresia că autorul ar fi noul iubit al lui Kylie şi se fereşte de ea în aceste investigaţii. De fapt era un alt individ, actor de comedie. 

Revenind la investigaţia principală, cei doi detectivi află că de fapt acum douăzeci de ani tinerii pe atunci bogătaşi au fost cu avionul personal al tatălui lui Wells în Thailanda să procure heroină. Pentru această afacere se combinaseră cu mafia haitiană din New York. Însă cei patru luaseră şi pe un al cincilea, un bursier de origine guatemaleză Segura.  Acesta este singurul reţinut în Thailanda pentru că la el s-a găsit heroina, pentru că cei patru plătiseră pe poliţiştii corupţi să-i lase în pace. Segura este condamnat la 50 de ani de puşcărie. 

Cei doi pleacă să investigheze în Thalanda să investigheze posibila legătură dintre Segura şi autorul australian de bombe, ambii aflându-se acolo în puşcărie. 
În Thailanda nu mai dau de Segura, pentru că fusese eliberat deja. El ajunsese cel mai mare campion de box thailandez şi fusese iertat de anii de puşcărie. Australianul confirmă ca Segura fusese ucenicul său în făcut bombe. 

Se întorc tocmai când avocatul Hirsch era pe treptele Tribunalului cu o geantă cu explozibil şi pus de Segura să mărturisească toate porcăriile pe care le-a comis. Bomba era acţionată prin telefonul celular şi Kylie blochează semnalul radiotelefonic iar Zach reuşeşte să-i taie lanţul servietei şi să-l elibereze pe Hirsch. Acesta se compromisese definitiv, este arestat şi urma să înfunde puşcăria pentru crimele comise. 

Ultimul la rând este Wells, creierul afacerii. Segura reuşeşte să intre la el în casă şi negociază cu acesta ca pentru cei 20 de ani de puşcărie să-i plătească 100 de milioane de dolari! După ce acesta face transferul Segura dispare, plecând spre Australia. 

Însă se răzbună Wells, Segura punând mafia haitiană să-l execute. 

Toate cazurile sunt rezolvate şi lumea este fericită!

Este exact tipul de roman citit pentru relaxare între două cărţi serioase.

Acum sunt pe urmele istoriei antichităţii romane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu