marți, 5 iunie 2018

Bad Banks

Vreau să spun că în primul rând m-a atras titlul acestui serial Bad Banks şi din acest motiv l-am vizionat.
Surpriza era că nu este un serial american, ci unul german.

De fapt există parcă influenţa filmelor americane cu Wall Street şi a serialului Billions. Personajul principal al serialului american, bancherul Bobby Axelrod (Damian Lewis) are în Bad Banks replica în bancherul olandez Gabriel Fenger (excelentul Barry Atsma).

Ce m-a izbit în primul rând este imaginea aproape apocaliptică a lumii bancare. Există o luptă aproape pe viaţă şi pe moarte pentru supremaţie, pe toţi îi mână o lăcomie care te înfioară, lipsă de caracter şi lipsa de loialitate.

Subliniez că jocul actorilor este perfect, se vorbeşte majoritar în germană, dar şi în engleză şi franceză pentru că unul din locurile unde se desfăşoară acţiunea este Luxemburg. 

Personajul principal este Jana Likam (interpretată foarte matur de tânăr nici de 23 de ani Paula Beer). Această tânără absolventă de instituţii de învăţământ superioare în domeniul bancar foarte apreciate îşi începe cariera la o bancă de investiţii din Luxenburg, fiind asistenta lui Luc Jacoby, fiul şefului băncii. La un client Jana explică acestuia avantajele unui credit, trecând peste şeful ei Luc. Acesta se supără foarte tare şi Jana este dată afară fără fasoane din bancă. Înaintea plecării ajunge la Cristelle Leblanc care o recomandă pentru un post la banca Deutsche Global Invest din Frankfurt.

Aici este testată de şeful diviziei de investiţii Fegner şi Jana împreună cu Adam Pohl şi chinezoaica Tao Hoang reuşesc să pună pe picioare un credit pentru proiectul de investiţii Leipzig 2025 pus la cale de primarul Schultheiss.

Jana este presată de Cristell să afle detaliile unor afaceri necurate ale băncii.
Reuşeşte să le descopere sustrăgându-le de la colegul ei de facultate Mohamed.
Observ că lumea băncilor nu are prejudecăţi rasiale, bancherii fiind din toate lumea.
Apare şi un român, normal un mare ticălos! Este Tom Moldovan, un bancher expert în hedge funds care îl şantajează pe Adam Pohl.

Finalmente aflând că va fi dată afară pune la cale împreună cu echipa ei prăbuşirea băncii, care generează o criză financiară în Germania, banca fiind salvată printr-o fuziune cu banca luxemburgheză unde lucrase Jana, fuziune garantată evident de guvernul german, care plăteşte pentru lăcomia şi lipsa de caracter a bancherilor.
Din acest faliment Jana şi acolitul ei Adam Pohl se aleg fiecare cu 2 milioane de Euro. 

Gabriel Feigner este singurul pedepsit, el fiind ţapul ispăşitor al aventurilor financiare periculoase a şefilor băncii sale. 

În final ea se adresează lui Cristell Leblanc să o reangajeze înpreună cu echipa ei. Din terasa blocului ultramodern din Frankfurt Jana le explică cum o vor torpila pe Cristell şi o vor trimite la puşcărie şi pe ea.

Din cauza stresului muncii cu specific bancar tinerii bancherii se relaxează în baruri de striptease sau de gay după preferinţe, consumă băuturi tari şi consumă cocaină. 

O vedem pe Jana între probleme de sănătate şi crize de frică, totul din cauza termenelor de realizare a afacerilor care sunt extrem de presante. Şefii băncilor au fiecare scopurile şi ideile lor şi nu cooperează, folosind pe subalterni şi pe colaboratori ca pe nişte simple instrumente. 

Totul are loc în peisajul ultramodern al centrul financiar al Frankfurtului, care i-a adus porecla după râul pe care se află Frankfurt de Mainhattan!
Bancherii mănâncă în restaurante ultra scumpe şi se distrează în cluburi selecte. Este şi mult sex în acest serial pentru că este un ingredient obligatoriu pentru descărcarea adrenalinei acumulate la bancă.

Finalul este trist. Primarul Leipzigului dispare cu după crahul băncii şi anularea contractului. De fapt termenul strâns era dictat de faptul că acesta era bolnav de cancer şi în pragul morţii, lucru care se întâmplă pe pământ italian.

Subliniez încă odată că atmosfera este terifiantă şi că morala este că banii nu aduc fericirea!


Merită urmărit, are 6 episoade de 50 de minute.

2 comentarii:

  1. Am căutat, dar nu apare nici pe IMDB, nici în articole: cine e artistul, care apare ca Tom Moldovan? Mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Sascha_Alexander_Geršak#Filmografie%20(Auswahl)

    RăspundețiȘtergere