joi, 21 iunie 2018

Feeria şi poezia baletelor ruseşti

Astă seară am avut ocazia să vedem un spectacol deosebit la Filarmonica Piteşti. Dirijorul Florin Totan ne-a propus o seară de muzică din opera lui Ceaikovski şi anume din baletele sale celebre. Alături de orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Florin Totan pe scenă a urcat şi actriţa Daniela Nane care a recitat din poezia rusă.

Am audiat muzica din baletele Frumoasa din Pădurea adormită, din Lacul lebedelor şi din Spărgătorul de nuci
Florin Totan
Maestrul Florin Totan în pauzele dintre piesele prezentate n-a povestit despre muzica lui Ceaikovski, despre muzicalitatea şi melodicitatea ei, despre marea muzică rusă care domină sfârşitul de secol XIX şi a primei jumătăţi a secolului XX. Maestrul Totan a vorbit şi despre cum atât muzica şi literatura rusă reflectă spiritul şi măreţia sufletului rus, făcând apel la Dostoievki, Tolstoi şi alţii. 
Florin Totan şi orchestra
Cred că este în mare parte adevărat spiritul intelighenţiei ruse este excepţional, dar între aceste culmi spirituale şi brutalitatea şi dispreţul pentru om pe care l-a exprimat revoluţia şi regimul bolşevicnu există comparaţie.
 Apoi Daniel Nane ne-a citit poezii aparţinând lui Pasternak, ale Anei Ahmatova, traducătoare a lui Eminescu, cum ne-a spus artista, din Esenin şi poezii ale poetului fondator al literaturii clasice ruse, Puşkin.
Daniela Nane este o femeie foarte frumoasă care recită cu mult talent poezie de calitate în descendenţa unor mari recitatori pe care am avut ocazia să-i ascult, Florian Pittiş, sau Ion Caramitru. 


A fost un spectacol foarte reuşit, lumea a aplaudat atât muzica cât şi poezia.

Un comentariu:

  1. Doamne, imi da frisoane aceasta initiativa, la ora actuala, cand ni se face parul maciuca din cauza rusilor care actioneaza prin cozile lor de topor oriunde gasesc o vulnerabilitate, ori, in Romania, e terenul atat de fertil pentru a ne "readuce" aminte de marea cultura rusa...Desi nu am nimic impotriva marilor valori culturale, indiferent de unde ar veni ele, nu ma gandesc niciodata cu placere la initiative de genul initiativei de la Pitesti...parca prevestitoare de vremuri sumbre...Sorry...

    RăspundețiȘtergere