joi, 11 ianuarie 2018

Un serial - La Mante şi un film - Lady Bird

La Mante
Serialul franţuzesc La Mante - Călugăriţa mi-a fost recomandat de prietenul meu Valeriu D.

Recunosc că după ce am văzut primul episod, am rămas o noapte să-l văd integral. Are şase episoade de aproape o oră. 

Subiectul filmului este poliţist, în Paris a apărut un ucigaş în serie, care reproduce crimele făcute cu 25 de ani în urmă de La Mante - Călugăriţa. Este denumirea date unei insecte care după ce se reproduce îşi omoară masculul. 
Interpreta Călugăriţei este frumoasa actriţă Carole Bouquet, una din fetele Bond de pe vremea lui Roger Moore. Chiar la 60 de ani şi-a păstrat trăsăturile rasate.

Pentru rezolvarea noilor crime copycat la Mante se propune a ajuta poliţia. Ea pune o condiţie comisarului Feracci, la rezolvarea crimelor să fie implicat şi fiul ei, Damien. Fiul de 10 ani la arestarea criminalei a devenit între timp poliţist şi lucra sub acoperire. La Mante îşi schimbase numele ca fiul să nu sufere. 

Damien acceptă cu greutate să lucreze cu mama sa şi încep să elucideze crimele. De fapt are ocazia să descopere multe lucruri teribile din trecutul întunecat al mamei sale.

Marele cârlig al serialului este că te pune pe piste false în descoperirea criminalului, sunt mai mulţi care par a fi comis crimele. 

Damien este căsătorit cu frumoasa Lucie (Manon Azem), divorţată cu o fetiţă, dar nu vrea să aibă un copil care să moştenească genele blestemate ale mamei sale. De fapt Jeanne, mama sa comisese aceste crime ca să pedepsească nişte nenorociţi cu deviaţii psihice şi sexuale, în special pedofili (că tot este de actualitate!). 

Finalul este extrem de surprinzător şi pasionant şi serialul merită văzut.

Lady Bird 

Este filmul care a primit un Golden Globe la Hollywood pentru interpreta principală Saoirse Ronan.

Văzându-l mi-am reamintit de filmul de acum o jumătate de veac American Grafitti a lui George Lucas. Şi acolo ca şi aici era vorba de liceeni în ultima clasă care se pregăteau să pătrundă în maturitate. Acolo erau băieţi care vor ajunge să moară sau să fie afectaţi de războiul din Vietnam.

În filmul lui Gretei Gerwig este vorba de o tânără liceană în ultimul ei an de şcoală în Sacramento în 2002-2003 care visează să plece la studii la o universitate din Ivy League de pe Coasta de Est. 

Este fiica unei familii sărace cu tatăl aflat în şomaj, dar care are aspiraţii care trec de posibilităţile materiale ale familiei. Ea vrea să scape din provincialul Sacramento pentru cosmopolitul New York.

Lady Bird studiază într-un liceu catolic cu disciplină severă, Christine "Lady Bird" fiind o nărăvaşă. Vrea să facă arte şi este implicată într-un musical pus în scenă în liceu. Se implică într-o relaţie, şi află că tipul este gay, descoperă cu altul sexualitatea. Iar când împlineşte 18 ani se duce şi cumpără ţigări şi băutură.


Filmul este simpatic prin interpreta principală Saoirse Ronan (ce prenume imposibil irlandez!) care-şi merită premiul. 




Un comentariu:

  1. Alegere buna. Am vazut si eu Lady Bird si l-am gasit surprinzator de bun.

    RăspundețiȘtergere