sâmbătă, 30 decembrie 2017

Eaters of the Dead de Michael Crichton

Această carte mi-a fost recomandată de amicul Adrian D. şi este ultima carte pe care am citit-o în 2017.

Michael Crichton este un autor de best sellers şi SF. Am citit scris de el Andromeda Strain. Am văzut filmul Sfera cu un scenariu după carte aceluiaşi autor, multe din cărţile lui fiind ecranizate.

Eaters of the Dead, ecranizată ca The Thirteenth Warrior este un roman istoric.

De fapt în postfaţă autorul de mărturiseşte că a fost fascinată de o legendă vikingă care este şi primul poem fondator al literaturii engleze, Beowulf.

În roman în Anul Domnului 921 Ibn el Fadlan este trimsi de Califul din Bagdad ambasador la bulgarii de pe Volga.  El întâlneşte însă un grup de vikingi din clanul Rus care vor da numele imensei ţări din Estul Europei. Grupul de vikingi este condus de un războinic deosebit numit Buliwyf şi arabul se împrieteneşte cu alt viking şi camarad al şefului Herger care este tâlmaciul lui , acesta vorbind limba latină! Vikingii sunt chemaţi de regele Rotgar să-i salveze regatul care este situat undeva pe coasta Angliei. Aşa că ei se pregătesc 12 războinici şi îl iau pe Ibn al Fadlan ca al treisprezecelea războinic, număr magic pentru ei, nu nenorocos ca în tradiţie. 

Dacă Ibn al Fadlan este un musulman convins, vikingii încă nu s-au creştinat şi ţin zeii lor nordici în frunte cu Odin. 

Vikingii urcă cu bărcile pe Volga, traversează marea în Danemarca şi apoi acostează pe malul mării unde se află palatul fortificat al regelui Rothgar. Locuitorii sun agresaţi de nişte făpturi care sunt consideraţi demoni - wendol. Aici autorul sugerează că ar fi rămăşiţele oamenilor de Neanderthal. ca să-i învingă, la sfatul unui clan de pitici ei se duc la o peşteră aflată pe malul mării să o ucidă pe mama demonilor wendol. Vikingii reuşesc să o ucidă pe această vrăjitoare, dar Buliwyf este rănit de moarte. 

Problema este rezolvată şi arabul Ibn al Fadlan pleacă cu o corabie vikingă spre sud.

Romanul este interesant că face din poemul într-o engleză străveche o poveste interesantă de genul aventurilor gustate de aventuri istorice.

Mulţumesc încă odată cititorilor mei şi mai ales celor care au avut curiozitatea să citească romane recomandate de mine.


Cele bune şi cărţi şi spectacole interesante pe 2018.



Un comentariu: