sâmbătă, 9 decembrie 2017

Prussian Blue de Philip Kerr

Prussian Blue este ultimul roman al lui Philip Kerr.
Autorul englez este pasionat de istoria nazismului şi romanele lui au în centru pe comisarul Bernie Gunther. Acest personaj veteran al Primului Război Mondial intră în poliţie în vremea Republicii de Weimar şi devine unul din cei mai buni poliţişti din Berlin ai epocii. Gunther era un social democrat şi este trimis la Dachau după ascensiunea nazismului., dar este recuperat de Heydrich şi readus în SD.

În romanul precedent, The Other Side of the Silence Gunther care se refugiase pe Riviera franceză intră într-o complicată afacere de spionaj la începutul lui 1956.

Acum este reperat de sinistrul general din DDR, partea comunistă a Germaniei şi capturat de fostul său partener din poliţie Friedrich Korsch. El este obilgat să meragă cu gealaţii lui Mielke să o otrăvească cu thaliu?! pe o englezoaică implicată în afacerea de spionaj din romanul precedent. 

În trenul de Nice Marseille Gunther îl omoară pe unul din paznici şi sare din tren. Începe să ajungă înapoi în Germania unde era mai simplu să trăiască acum.

Şi, ca de obicei povestea din actualitate se împleteşte cu o poveste din vremea nazismului. 

În aprilie 1939, Heydrich îl convoacă pe Gunther să meargă la Berchtesgaden, Oberzalberg să rezolve cu  discreţie o crimă.

Berchtesgaden este capitala de vară a Germaniei lui Hitler, unde acesta îi plăcea să se retragă. Localitate din Alpi este gestionată de Martin Bormann, adjunctul pe linie de partid nazist al lui Hitler. 

În această misiune comisarul Gunther este asistat de tânărul pe atunci detectiv Friedrich Korsch.
Un inginer constructor este împuşcat în cap şi misiunea lui Gunther este să-l găsească pe criminal care ar pune în pericol viaţa lui Hitler, acesta urmând să-şi petreacă acolo ziua de naştere de la sfârşitul lui aprilie. În cursul cercetărilor Gunther constată corupţia care canceriza zona, corupţie coordonată de Bormann, victima fiind unul dintre cei care virau pe ascuns bani în Elveţia.
Gunther intră în conflict aproape cu toţi, pentru că se tem că o să răscolească rahatul.

Este aproape să devină victimă a unui atentat când maşina pe care o conducea un alt poliţist berlinez nazist asistent al lui Gunther este lăsată fără frâne. Tehnica lui Kerr este de amesteca personajele sale fictive cu multe personalităţi reale, mari nazişti ai epocii.

Este 1939 şi războiul cu Polonia bate la uşă. Hitler realizase Anschlussul cu Austria şi dezmembrarea Cehoslovaciei şi aştepta altă victimă. 

Gunther îl depistează pe criminal, era un miner şi negustor de sare din zonă a cărui soţie devenise amanta impusă a inginerului corupt, care primea mită ca fiul lor cu orientări homosexuale să nu fie luat în armată. 

Crminalul se refugiază în vestul Germaniei în Saarland unde de fapt ajunge şi Gunther după 17 ani în 1956.

Totul se termină în nişte peşteri din Homburg. Gunther îl capturează pe criminal semnalul capturării fiind de fapt Prussian Blue. SS-istul care-l însoţea îl împuşcă şi vrea să omoare şi pe el.
Gunther scapă, fiind surprins în acelaşi loc de Korsch în 1956, dar îl omoară cu noroc şi pe vechiul lui asistent.


Şi aşa se termină probabil nu ultimul episod al aventurilor poliţistului Gunther.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu