sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Darkest Hour - Ziua Decisivă

Darkest Hour tradus aiurea la noi ca Ziua decisivă este un film istoric care vine după Dunkirk, celălalt film despre dezastrul de pe continent produs de atacul forţelor hitleriste contra Franţei, prin invazia Olandei şi Belgiei. 

Dacă filmul Dunkirk este un film de război privind retragerea trupelor britanice de pe plaja de la Dunkerque, Darkest Hour este unul psihologic şi priveşte evenimentele care se declanşează după numirea ca prim ministru a lui Winston Churchill. 

Marea Britanie se afla în cea mai neagră perioadă a istorie sale moderne. Franţa se prăbuşea sub asaltul Panzerelor naziste iar corpul expediţionar britanic era înconjurat pe plajele de la Dunkerque.

Marea Britanie se află singură fără aliaţi, după prăbuşirea Poloniei, a Norvegiei şi Danemarcei şi iminenta prăbuşirea a Franţei, Belgiei şi Olandei. Practic insula britanică rămânea fără apărare. 

De capacitatea lui Churchill se îndoiau atât Regele George al VI-lea cât mai ales cei doi nemernici care duseseră politica conciliatoare faţă de Hitler, fostul prim ministru Neville Chamberlain şi lordul Halifax.

Pus în faţa anihilării corpului expediţionar britanic Churchill şovăie. Are ideea de a mobiliza toate bărcile de pe malul sudic al Marii Britanii pentru a-i transporta pe soldaţi înapoi pe insulă. Pentru asta sacrifică brigada britanică din Calais care să atragă trupele naziste. 

În acelaşi timp este presat de cei doi cu negocieri de pace prin intermediul lui Mussolini. 

Regele care se îndoia şi el şi era sfătuit să se exileze în Canada ajunge la concluzia rezistenţei cu orice preţ. 

Şi apare scena cea mai emoţionantă a filmului. Churchill se dă jos din maşina personală şi ia metroul. Iar londonezii îl asigură că vor lupta până la ultima suflare împotriva invadatorilor.

Filmul se termină cu discursul din Parlament în care îndoitul Churchill declară rezistenţa cu orice preţ împotriva lui Hitler. 

Cam asta a fost istoria celor mai grele momente prin care a trecut atunci Marea Britanie în ultimele zile ale lui Mai 1940.

M-a surprins cutuma care probabil nu se mai practică acum, în momentul învestirii ca prim ministru Churchill pupă mâna regelui şi în film  regele îşi şterge mâna la spate...hahaha!

Actorii sunt de prima mână şi sunt englezi, excepţie culmea fiind Ben Mendelsohn interpretul Regelui George care este australian, deci totuşi Queen subject!

Rolul principal îl are Gary Oldman care-l interpretează pe Churchill. Mă gândesc cât s-au trudit machiorii să-l îngraşe pe actor să semene cu personajul istoric.
Un alt rol foarte bun  îl face superba Kristin Scott Thomas în soţia lui Churchill şi tânăra Lily James în rolul dactilografei personale a lui Churchill.


Un film foarte reuşit care trebuie neapărat văzut de cei interesaţi de istorie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu