vineri, 12 ianuarie 2018

A început stagiunea 2018 la Filarmonica Piteşti

Joi 11 ianuarie s-a inaugurat stagiunea 2018 a Filarmonicii Piteşti. Pentru că încă nu s-au fixat preţul abonamentelor la Primăria Piteşti am intrat pe bază de bilet. Biletele au crescut şi ele ca preţ. Noroc că pensionarii plătesc jumate de preţ altfel, sala ar fi fost goală. 

În primul concert am avut plăcerea să o vedem pe tânăra violonistă Simina  Croitoru care a interpretat două piese muzicale în acompaniamentul orchestrei Filarmonicii Piteşti condusă de dirijorul Tiberiu Oprea. Simina Croitoru este fiica violonistului Gabriel Croitoru, a studiat la Weimar şi acum este cadru didactic la UNMB.
Surpriza a fost şi echipamentul nou al artiştilor orchestrei, domnii în frac cu coadă, iar doamnele în rochii negre de seară. 
Simina Croitoru

Piesa de debut al concertului a fost Poem pentru vioară şi orchestră op. 25 de Amedee-Ernest Chausson. A fost dedicat lui Eugene Ysaye. Este o muzică melancolică şi sentimentală inspirată de un poem de Turgheniev.  
Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Tiberiu Oprea  
Următoarea piesă interpretată de violonistă a fost Melodii lăutăreşti de Sarasate. Ascultând muzica atât de frumoasă m-au izbit sonorităţile  populare maghiare, eu fiind convins că era inspirată de muzica gitanos. Nu! Este muzică scrisă de Sarasate sub influenţa lui Liszt şi se cheamă Zigeunerweisen. Şi am aflat în pauză de la domnişoara Croitoru că Sarasate a scris muzică inspirată şi din muzica populară românească!
Cu Simina Croitoru

Simina Croitoru ne-a încântat şi cu un bis cu piesa Lăutarul de Enescu.

În partea a doua a concertului am audiat Suitele 1 şi 2 Carmen de Bizet. Este muzica transpusă pentru orchestră a celebrei opere Carmen a lui Bizet. 

Lumea a aplaudat cu căldură interpretarea artiştilor.

Să sperăm în muzică bună pe scena Filarmonicii Piteşti.


La Mulţi Ani!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu