luni, 15 ianuarie 2018

De Ziua Culturii Române cu Alex Ştefănescu

Frumoasă iniţiativa, se pare ca aparţinând lui Eugen Simion ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să fie declarată Ziua Culturii Române.
 Astăzi am avut plăcerea să-l avem oaspete pe criticul literar Alex Ştefănescu la Biblioteca Judeţeană Argeş.
Am aflat că, de fapt  Alex Ştefănescu fusese invitatul studenţilor de la Universitatea Piteşti invitat de poetul şi profesorul Mircea Bârsilă. Aşa că directorul Octavian Sachelarie a profitat şi l-a invitat şi la Biblioteca Judeţeană să conferenţieze şi cu piteştenii. 
Octavian Sachelarie

După cuvântul de deschidere al directorului Sachelarie şi a unor oficiali, Micea Bârsilă l-a introdus pe Alex Ştefănescu să ne vorbească despre Mihai Eminescu. Alex Ştefănescu a publicat o carte, Eminescu, poem cu poem în care s-a înhămat la dificile misiune să descurce semnificaţiile poemelor eminesciene. El a făcut şi o precizare preţioasă, sunt supuse analizei poemelor antume, pentru că cele postume nu poartă acordul poetului, sunt încă scrieri de atelier. 
Mircea Bârsilă

Alex Ştefănescu are darul cozeriei şi timpul a trecut foarte plăcut. Chiar de la început s-a războit cu anumiţi contestatari ai poeziei şi operei eminesciene, cu Cărtărescu?!!! cu poeţi tineri care-l cred depăşit şi cu istoricul Lucian Boia.
Ştefănescu ne-a povestit că inclusiv contemporani apropiaţi ai lui nu l-au înţeles, soţia lui Slavici, Mitte Kremnitz, cumnata lui Maiorescu şi cumva şi iubita poetului.

A şi ironizat obsesia comuniştilor care ştiau din Eminescu doar Împărat şi Proletar şi asta doar cuvântul proletarului. Ştefănescu spune că în poem apar şi opinia împăratului şi apoetului care duc spre alte direcţii poemul. Inclusiv ne-a povestit de neghiobia emisă de C. T. Popescu  care tot pe baza cuvântării proletarului, Eminescu ar fi ateist!
Alex Ştefănescu
La întrebarea mea despre opinia sa privind faptul că Eminescu ar fi la originea ideologiilor extremiste româneşti, vehiculată şi de Ion Negoiţescu, Alex Ştefănescu a afirmat că Eminescu a fost un mare român şi patriot şi naţionalist care nu se poate spune că s-a opus progresului tehnic sau că era xenofob, ca unul care a studiat la Viena şi Berlin în medii cosmopolite.


Şi încă odată trebuie să subliniez cât de îndatoraţi suntem noi românii lui Iosif Vulcan, ardelean din Oradea, care l-a rebotezat pe poetul Mihai Eminovici, Eminescu!




Un comentariu:

  1. Sigur ca modul de a scrie al lui Eminescu a ajuns sa para prafuit, dar ideile si verva lui, suflul de filozofie si dorinta de intelegere a lucrurilor sunt aspecte de o valoare incontestabila, alaturi de frumusetea decorativa a versurilor lui ce si-au facut un loscor unic in sufletul nostru...cu atat mai mult cu cat a dovedit si prin scrieri in proza o anvergura de mare ziarist si patriot care a demascat atatea adevaruri dureroase ale epocii, punand suflet ca nimeni altul in a critica pe cei lipsiti de valoare din conducatorii epocii...A murit tanar si nu si-a putut desavarsi opera, dar chiar si asa, a constituit un reper extrem de important al generatiilor de poeti care au urmat, conferind literaturii romane o profunzime aparte si sugerand pentru viitorime ca aspiratiile poporului roman pot fi dintre cele mai inalte in cadrul culturii universale...La ora actuala nu a scapat nici-un scriitor roman sau orice alt personaj de cultura neterfelit si minimalizat, pentru ca un geniu al raului(manifestat printr-o sleahta de agenti antiromani) a militat pentru distrugerea oricarei increderi ca noi romanii ca popor mai avem vreo pretentie ca am avea vreo contributie marcanta in lume...

    RăspundețiȘtergere