sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Fire and Fury de Michael Wolff

Cartea aceasta a stârnit vii polemici în SUA chiar înainte de apariţie.
A fost imediat hackerită şi am primit-o cadou din Canada.

Este scrisă de jurnalistul Michael Wolff şi titlul este inspirat de exprimarea preşedintelui Donald Trump privind Coreea de Nord care va primi Fire and Fury (Foc şi Furie) dacă îndrăzneşte să provoace America.

Este o carte privind epopeea primul an de prezidenţie a nopului preşedinte american, Donald Trump.
Donald Trump este cel mai curios preşedinte, el nu are niciun pic de experienţă administrativă, comparat de exemplu cu Ronald Reagan, actor de meserie, dar guvernator al Californiei ani de zile.  
Ciudăţenia acestei alegeri este că Donald Trump este primul miliardar american care ajunge în această poziţie. Un alt singur miliardar, David Rockefeller a mai deţinut postul de vicepreşedinte cu Gerald Ford, ambii nealeşi, dar a fost descurajat  să candideze pentru că era foarte bogat. 
Şi iată că acum acest miliardar a fost ales, fiind popular în special în Zona Rust Belt, zona de nord este a SUA unde se afla industria de construcţii de maşini. 

De unde această popularitate bruscă la Donald Trump printre oamenii simpli? 
Pentru că a folosit sloganuri care au mers la inima acestui electorat. De fapt acest tip de ideologie folosit îl are ca autor pe Steven Bannon. Steven Bannon a preluat conducerea campaniei lui Donald Trump în vara lui 2016, după ce Corey Lewandowsky (la fel ca numele celebrului atacant polonez de la Bayern)a fost dat afară.
Singura însuşire folositoare a lui Trump era experienţa lui în televiziune cu celebru reality show, The Apprentice. În fapt autorul spune că Trump nu urmărea să fie ales, el îşi dorea să îşi mărească popularitatea media, folositoare în afacerile sale imobiliare. Pentru Trump alegere lui ca preşedinte a fost o imensă surpriză. Soţia sa Melania a izbucnit în plâns. Ea nici nu locuieşte la Casa Albă, ci în Trump Tower în New York. Locul ei l-au luat fiica sa Ivanka şi ginerele Jared Kushner.  

Donald Trump a fost permanent sub trei influenţe în activitatea lui de preşedinte.

Cel  mai important a fost Steven Bannon exponent al alt-right, extrema dreaptă populistă. El este şeful site-ului Breitbart News care răspândeşte această ideologie apropiată de fascismul american, de populismul cel mai scârbos, dar sprijinit de miliardarul Mercer şi fiica lui. Bannon stă la origine EOs (Executive Orders)  privind imigraţia din ţările musulmane, sau retragerea SUA din Tratatul de la Paris privind încălzirea globală.

A doua influenţă o exercită cuplul Ivanka-Jared supranumit Jarvanka. Donald arată în acest mod că nu ţine cont de conflictul de interes având membri apropiaţi de familie în conducerea executivă a SUA.

Ultima influenţă în deciziile lui a fost exercitată de şeful său de cabinet, Reince Priebus. Acesta, de extracţie umilă, era preşedintele National Republican Comitee, organismul de coordonare al Partidului Republica (GOP). Priebus fusese expert în colectare de fonduri electorale.  
Rolul lui este extrem de important el filtrând accesul la preşedinte. Dar şi Bannon şi Jarvanka, în virtutea legăturii de familie nu ţineau cont de Priebus. Aşa că el este primul care părăseşte Casa Albă şi este înlocuit cu generalul Kelly, care este un om al ierarhiilor şi vrea să facă ordine la Cabinetul Oval.

Al doilea obligat să plece a fost Bannon care a intrat într-un conflict puternic cu cuplul Jarvanka. El a dezavuat demiterea lui Comey, şeful FBI, care începuse să verifice implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale. Era urât de familia Kushner, că-l băgase pe Kushner senior la puşcărie.
În locul lui Procurorul General Sessions numeşte investigatorul Muller care este actualmente pe urmele celor din jurul lui Trump. De fapt Bannon a dezavuat şi acuzat de trădare pe Jared Kushner şi Donald Jr Trump care s-au întâlnit cu o avocată ucraineană care era în legătură cu Putin şi urma să furnizeze detalii devastatoare privind pe Hillary Clinton.  Aici stă toată lupta lui Trump cu presa care-l dezavuează complet, în special CNN şi New York Times pe care i-a acuzat că furnizează fake news, ştiri care îl pun într-o lumină proastă pe Trump. Este clar că nu toate ştirile şi analizele sunt neutre ci în majoritate partizane.

Principalele defecte sunt narcisismul lui Trump care are impresia că este un geniu, imposibilitatea de a fi strunit, comunicarea pe Twiter ce determina reacţii ale economiei, incapacitatea de a citi memorandumuri măcar de o juma de pagină. 

Finalul este prin octombrie când Bannon pregăteşte alegerea unui extremist de dreapta Roy Moore pentru postul de senator de Alabama în locul lui Sessions.
Trump susţinea pe candidatul republican.
Niciunul nu va fi ales, ci un candidat democrat. Asta arată reculul intern al politicilor lui Trump într-un stat cu tendinţe republicane. 

Cartea nu este total negativă la adresa lui Trump dar revelaţiile privind opiniile lui Bannon au declanşat vii discuţii.


Pentru mine a fost prilejul să mă scufund în detalii privind politica americană.


9 comentarii:

  1. Cartea este total falsa si reflecta ura neo-marxistilor fata de Trump care le impiedica planurile de instalare a unei dictaturi mondiale intr-o prima faza soft (bazata pe inchinari la LGBT, muslimi, feministe si alte minoritati aberante), dar in final pur stalinista. Ura este atat de mare incat ii impiedca sa gandeasca logic, zic ca Trump nu a vrut sa fie POTUS, pai asta demonteaza total "russian collusion", dar imbecili neo-marxisti nu realizeaza aberatia. Pai daca Trump nu voia sa fie POTUS de ce s-ar mai fi complicat cu rusii (conform teoriei lor)? Oricum russian collusion este o aberatie, pai daca Putin ii spune lui Trump ce sa faca cum iti explici ca SUA isi revine economic in timp de Rusia este praf? Putin este un geniu, dar nu la el in tara? Mueller nu a reusit nimic si are cadavre in dulap cat frunza si iarba! Nu prea-l vad bine cand va fi chiar el anchetat! Va avea soarta lui Commie! Clinton National Network si New Hilarious Times daca ar fi presa corecta ar scrie despre investigatiile asupra familiei criminale Clinton: adevarata russian collusion cu uraniul american, furturile din Haiti prin Fundatia Clinton, implicarea in traficul de persoane si droguri, retele de pedofilie. Dar fiind presa neo-marxista evident ca nu scriu nimic si alimenteaza ura fata de Trump, singura lor arma impotriva adevarului! Dar americanii s-au trezit, nu sunt ca romanii pacaliti de PSD. Esti naiv in continuate Joe! Pai tu ar trebui sa te uiti numai la Antena 3 si Realitatea TV care sunt similarele lui CNN si NYT, in timp ce adevarul este in presa alternativa si nu costa, numai minciunile costa! Uite aici adevarul despre Romania si cine-l santajeaza pe ficus:

    https://www.youtube.com/watch?v=6UxC24flAT0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ai părerile tale privindu-l pe Trump, este treaba ta!
      În schimb nu-mi vinde acest post la care nu se uită nimeni, unde este unul jegoşi susţinători ai cancerului Băsescu care a fost declarat mincinosul mincinoşilor şi care a dispus de justiţie cum a vrut muşchii lui.
      Cum poţi fii suţinătorul lui Trump şi admiratorul celui mai mare gunoi al politicii româneşti!

      Ștergere
    2. Nu e chiar asa o problema ca acest post are ceva cu Basescu. Pentru ca avem agenti pro-vest si pro-est. Daca Basescu era cu pro-vestul, oricat de mafiot era sau sustinut de o anumita factiune a mafiei securiste, macar vroia Romania in UE. Pe cand PSD-istii o vor in noul URSS...Ce nu-mi place e faptul ca Radu Moraru nu spune cine e in spatele lui Coldea ca doar nu e un creier malefic de capul lui, sunt rusii, nu e asa ???!!!!

      Ștergere
    3. Doamnă, sunteți un izvor nesecat de fantezii conspiraționiste și obsesii anticomuniste asemănătoare cu cele ale țărăniștilor de acum 30 ani. Pare că nu trăiți în lumea de azi.

      Ștergere
  2. Cred ca articolul asta putea sa apara foarte bine si in Scanteia...daca mai exista. Trebuie sa-ti recunosc talentul deosebit. Ce mai poti spune dupa o alaturare de atataea inexactitati. In orice caz tovarasii te felicita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu dacă eu sunt cu tovarăşii, dar tu eşti cu securiştii de la Anvers!

      Ștergere
  3. Mai oameni buni, ce sa facem, asta e, comunismul a dat niste aripi imense securitatii, in stil cominternist...ei stiu ca prin reteaua lor pot controla si in asa zisul capitalism totul, daca au vrut sa para Romania ca e dornica de a fi alaturi de vest, a fost pentru a putea trimite agenti pro-rusi peste tot, sub forma de romani tradatori de neam in favoarea Rusiei !!!Asa ca ne vom trezi in ghearele unui URSS de tip nou...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cartea este o fantezie totala, bazata pe tot feluri de zvonuri, barfe, si alte "strambe" introduse deliberat de democratii catre-l urasc pe Trump de moarte (with other words, the swamp, promised to be drained). Este greu sa cunosti realitatea americana traind la 5000 mile distanta.

    RăspundețiȘtergere