duminică, 17 septembrie 2017

The Avenger de Frederick Forsyth

Am început să citesc romanele scrise de Frederick Forsyth într-o ordine inversă cronologic.
Am devenit un fan al acestui scriitor, pentru că mă impresionează prin ampla documentare. Fraza lui Forsyth este simplă, jurnalistică.

Acest roman este despre consecinţele războiului.
Personajul principal al romanului este Calvin Dexter. Născut în 1950, fiu al unui muncitor în construcţii, sr înrolează voluntar în Războiul din Vietnam la 18 ani.  Aici intră într-o unitate speciale de anihilare numită Şobolanii (the Rats) a militarilor Vietcong ascunşi în tuneluri care i-a făcut să câştige războiul. Viaţa în această unitate era din cele mai riscante şi Cal Dexter devine coechipier cu un tânăr ofiţer. Ei capătă renumele de Bursucul ofiţerul şi Cârtiţa pentru Cal. La o beţie în Saigon cei doi îşi tatuează pe braţ un şobolan care-i arată curul.
În timpul liber Dexter devine pasionat de istorie şi după război, beneficiind de Legea veteranilor îşi completează studiile şi devine avocat. Se angajează la o firmă de avocatură newyorkeză şi ca tânăr avocat este repartizat la secţia de avocaţi din oficiu (pro bono). Salvează un tânăr negru care reuşise să sustragă o sumă mare de la o bancă pentru că spărsese protecţiile calculatorului băncii. Convinge pe managerul băncii să renunţe la caz şi să-l angajeze pe tânăr la secţia de IT al băncii. Pe de altă parte convinge autorităţile de emigrare să permită stabilirea în SUA a unui cuplu de cambodgieni. De fapt erau vietnamezi, el fusese maior nord vietnamez şi soţia lui era o falsificatoare desăvârşită şi se transformaseră în refugiaţi cambodgieni. Aceste cazuri îl vor ajuta mai târziu pe tânărul avocat.

Dexter se căsătoreşte cu o italo americană şi au o fată care creşte şi este superbă. Prin 1986 este atrasă de un loverboy şi cade în mrejele şi devine prostituată. Dar la un moment dat este găsită ucisă şi aruncată într-un râu. Dexter îi pune pe masă toate decoraţiile de veteran  şi acesta îi spune că reţeaua de prostituţie era condusă de un hispanic care fugise în Panama. Dexter folosindu-şi abilităţile din război îi găseşte pe criminali şi îi execută cu un pistol special pe care îl păstrase din Vietnam. Întors acasă tragedia completă, soţia se sinucisese pentru că-şi asumase vinovăţia pentru fuga fiicei.

Dexter renunţă la avocatură şi începe o afacere pe cont propriu de identificarea unor criminal şi capturarea lor şi aducerea lor în justiţie. Pentru asta îşi luase pseudonimul de The Avenger - Răzbunătorul!

Desmond, este un canadian foarte bogat. Şi el era veteran RAF fiind pilot de vânătoare în Al Doilea Război Mondial. După război se întoarce la minerit, îşi brevetează o metodă de separare a metalelor rare şi devine miliardar!
Fiica lui se căsătoreşte cu un tânăr profesor de matematică american de la universitatea din Washington. Fiul acestui cuplu Rick Colenso, care făcea 20 de ani în 1995 şi se pregătea să meargă la Harvard. Rick urmăreşte evenimentele din Bosnia şi se hotărăşte să ajute şi ajunge la un ONG care distribuia mâncare pentru bosniacii afectaţi de război. Ghidul său şi interpretul său, un tânăr bosniac musulman îl convinge pe Rick să meargă în locurile unde locuise să recupereze nişte bijuterii ascunse de părinţi. Însă acolo dau peste nişte copii refugiaţi şi se hotărăsc să-i ia cu ei. Dar în zonă sunt surprinşi de un comando sârbesc condus de un fost interlop Zilici care întrase în cercul intim al lui Miloşevici. Calităţile de criminal le folosea acum să omoare bosniaci. În acelaşi timp prin trafic de droguri, jafuri, trafic de cane vie devenise imens de bogat. Zilici se distrează împuşcând o fetiţă şi Rick are o izbucnire şi trage lui Zilic un pumn în nas. Oamenii lui Zilici încep să-l bată cu sălbăticie. Este dezbrăcat şi i se fură o mie de dolari. Dar răzbunarea ticăloasă a lui Zilici este să-l arunce pe Rick într-o hazna plină cu fecale şi să-l înece acolo. Aceste lucruri dezgustătoare sunt obţinute din mărturia unui tânăr student sârb care este afectat foarte tare de lucrurile comise de Zilici şi ia calea călugăriei.
Mărturia ajunge în atenţia autorităţilor americane FBI şi CIA care foloseau actul emis de Administraţia Reagan ca cei care au ucis cetăţeni americani să fie prinşi şi judecaţi în SUA. Toţi responsabilii serviciilor sunt alertaţi să-l caute pe criminalul dispărut din fosta Iugoslavie.

Nimeni nu ştie cu o excepţie, unul care minte. Acest responsabil CIA, Devereaux constituise celula Peregrine, care se pregătea să-l captureze pe Usama Bin Laden! 
Devereux făcea aceste demersuri după o lecţie primită de la un expert britanic privind ura fanaticilor islamişti.
Devereux facilitase lui Zilici stabilirea într-o mică republică sud americană, care-şi construise aici o adevărată fortăreaţă. De fapt Devereux voia să-l atragă pe Bin Laden cu o cantitate de U235 suficientă pentru o bombă pe care Zilici o furase de la Institutul de la Vinca din fosta Iugoslavie. 

Miliardarul Desmond care reuşise  să recupereze rămăşiţele nepotului Rick, vrea să-l găsească pe Zilici şi să fie adus în faţa justiţiei.  Pentru aceasta îl contactează pe Avenger - Dexter şi acesta începe cercetările să-l găsească pe Zilici. Folosind informaţiile disponibile de la un jurnalist sârb care fusese ucis de oamenii lui Zilici pentru că încercase să-l investigheze găseşte locul unde se ascundea Zilici. Cercetările le face cu sprijinul fostului tânăr negru ajuns un expert IT. Identificând locul, Dexter pregăteşte cu ajutorul vietnamezei nişte paşapoarte false pentru a ajunge în Republica San Martin, vecină cu Surinam unde era ascuns Zilici. Aflând de eforturile lui Avenger, Devereux încearcă să-i pună toate piedicile, avertizând pe colonelul Moreno, şeful poliţiei secrete din San Martin şi om al CIA. Se încearcă să i se facă un dosar, dar lucruri prea multe nu erau, doar un tatuaj ciudat cu un şobolan care îşi arată curul. Pentru a vedea la faţa locului ce se întâmplă îţi trimite adjunctul Kevin Mc Bride.

Avenger se strecoară în fortăreaţa lui Zilici şi-l capturează pe acesta în avionul personal care este deviat să ajungă în Key West în SUA. Autorităţile americane sunt avertizate că Zilici criminalul de război din Bosnia se află în acel avion. Avenger rezolvase problema!

Un tânăr analist CIA îl întreabă pe Mc Bride ce e povestea cu tatuajul ciudat Nimic îi replica acesta şi în toaletă îşi trage cămaşa de pe braţul pe care era un tatuaj cu un şobolan. Era Bursucul! Şi-l avertizase deja pe Cârtiţă de malversaţiile şefului! Devereux este însă foarte supărat că planul lui a căzut. Ne aflam chiar în ziua de 10 septembrie 2001.
A doua zi se va petrece Nine Eleven!


Un roman excelent care-l face atât de citit pe Forsyth.

Un comentariu:

  1. M-ar fi interesat daca romanul sugereaza vreo solutie pentru dezlegarea enigmei lui Septembrie 11th... :)...Mie imi plac acele carti care au un mesaj...care e de fapt mesajul ? Doar aventuri si fresce sociale ?

    RăspundețiȘtergere