vineri, 8 septembrie 2017

The Afghan de Frederick Forsyth

The Afghan - Afganul este un roman scris în 2006 de Frederick Forsyth. 
Ultimul său roman The Kill List l-am citit acum două luni. Sunt din aceeaşi arie tematică, romane despre terorismul islamic.

În acest roman personajul principal este un mujahedin afgan Izmat Khan. Acesta a luptat din copilărie împotriva sovieticilor în deceniul 80-90 şi apoi fiindcă familia i-a fost ucisă de o rachetă americană a devenit taliban în armata Şeicului Omar din Afganistan.

Romanul începe la Peshawar în 2005 unde serviciul secret pakistanez capturează mai mulţi talibani care păzeau un arab important personaj al Al Quaida. Acesta se sinucide aruncând-se de la etaj dar nu are timp să-şi distrugă lap-topul. Acesta este decriptat de serviciile secrete britanic şi american şi află că se punea la cale o operaţiune secretă spectaculoasă denumită Al-Isra Călătoria de noapte a lui Mahomed.

Pentru a putea afla această operaţie, britanicii îl abordează pe colonelul Terry Martin, retras din SAS. Acesta moştenea complexul măsliniu al bunicii indiene. Ca şi fratele său, profesor de arabă la Universitatea din Londra era un vorbitor nativ de arabă, deoarece tatăl lor locuise în Irak, Bagdad până în 1975.
Terry avea o carieră spectaculoasă în serviciile secrete, fusese în Afganistan în anii 80, unde îl salvase pe Izmat Khan, pe atunci adolescent, care fusese rănit de un  elicopter sovietic. Izmat Khan fusese luat prizonier după înfrângerea talibanilor ]n 2002 şi era închis la Guantanamo.

Martin urma să ia locul lui Khan şi să se infiltreze în Al Quaida. Operaţiunea era extrem de periculoasă, dar Martin este antrenat să vorbească pashtuna fluent pe lângă araba pe care Khan o deprinsese în madrassa.

Informaţiile despre Afganistan, mujahedini şi talibani sunt similare cu ale lui Kaplan şi nu m-aş mira ca Forsyth să fi folosit carte acestuia pentru documentare.
Forsyth explică ce înseamnă talib, plural taliban - căutătorii adevărului. Ei era îndoctrinaţi de imami saudiţi în Islamismul wahabit, extrem de dur şi auster şi în ura împotriva Occidentului.

Martin este pregătit să pornească în aventura sa ca afgan şi adevăratul Izmat Khan este judecat şi trimis înapoi în Afganistan să facă închisoare acolo. De fapt este închis într-o cabană izolată din statul Washington şi păzit de CIA.

Martin ajunge la aeroportul Bagram din Afganistan şi se pune la cale evadarea lui. Ajunge prin Pakistan în Emirate şi aici este racolat de oamenii Al Quaida după ce este atent verificat.

Martin fusese vizualizat în călătoria până în Emirate de o dronă Predator, dar este pierdut. Şi aici apare o surpriză pentru mine. Aceste drone Predato, invizibile şi extrem de precise în urmărirea inamicului sunt produse de General Atomics, firma care a construit reactorul meu de cercetări de la Piteşti, TRIGA. GA este de fapt General Atomics! Este de observat că această firmă s-a reorientat de la energia nucleară la aviaţie militară!

Între timp un accident aviatic distruge cabana CIA şi afganul Izmat Khan reuşeşte să evadeze. Este împuşcat de un snaiper când Khan trecuse în Canada şi încerca să contacteze la o cabină telefonică pe creierul acţiunii Al-Isra, un kuweitian, profesor la Birmingham.

Martin pleacă spre Borneo, unde un vapor tanc petrolier de gaz lichefiat fusese capturat de piraţii asociaţi. cu Al Quida. Este transformat de nişte chinez corupţi din Canton într-un vas obişnuit de marfă. Vasul original fusese şi el distrus la rândul lui.
Vasul porneşte o călătorie prin Oceanul Indian spre Atlantic. Martin reuşise să dea un semnal spre SIS, CIA că afacerea Al Isra înseamnă un vas maritim.

Martin află în ultimul moment ce era vasul şi scopul ciocnirea cu pachebotul Queen Mary 2 pe care se aflau liderii G8 într-o croazieră New York Southampton!

Martin reuşeşte să anihileze pe atentatori cu preţul vieţii şi explozia vasului are loc mult mai devreme. Atentatul eşuează!

Dar am nişte nedumeriri, cum trimit un arab, de fapt urmaş de indian, pe post de afgan, care fizic sunt arieni cu nas coroiat, asemănători cu evreii?
Cum de ajuns la Al Quiada îl trimit într-o operaţiune sinucigaşă, calităţile lui Khan îl recomandau pentru acţiuni în care el să conducă astfel de atentate?


Romanul este scris simplu în stil jurnalistic şi este extrem de antrenant.

2 comentarii:

  1. Mie mi sa parut ca acest autor cunoaste toate maruntisurile din zona de conflict.
    Toate amanuntele date m-au inspaimantat ,cum de un autor poate avea atatea date.? E un scriitor complex si extrem de inteligent. Sa explici intr-o carte amanunte dintr-o tara greu accesibila la acest nivel nu se poate face de oricine...Bravo lui...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mult mai precis este Robert Kaplan care a călătorit acolo în timpul ocupaţiei sovietice şi a trăit cu mujahedinii.

      Ștergere