vineri, 29 septembrie 2017

The Cobra de Frederick Forsyth

Cobra este ultimul roman scris de Frederick Forsyth apărut prin 2013.
Este un roman de acţiune despre unul din marile flageluri ale lumii, drogurile. 
Impresionat de moarte unui fiu a unei negrese angajate la Casa Albă, soţia preşedintelui, Michelle şi ia descendentă de sclavi îl convinge pe Obama să ia măsuri împotriva acestui flagel. 
Şi unul din consilierii preşedintelui face apel la unul din experţii în acţiuni de anti terorism, pentru că cocaina a fost declarat pericol terorist. Acest expert este un fost şef la CIA care se luptase cu pericolul islamismului extremist, dar între timp se retrăsese. Este vorba de Paul Delveaux, supranumit şi Cobra. Acesta este unul din personajele cheie din romanul anterior The Avenger!
După o perioadă de studiu Delveaux a dezvoltat un plan împotriva transportului cocainei din Columbia în SUA şi Europa. Planul va costa 2 miliarde de dolari! el îl angajează adjunct pe Cal Dexter - The Avenger, cel care-i zădărnicise planul cu atragerea lui Bin Laden printr-un criminal de război sârb, care voia să-i furnizeze uraniu de bombă atomică!

Pentru a-şi pune planul în aplicare sunt atraşi în operaţiune şi verii din Marea Britanie.
Sunt refăcute două vase maritime obişnuite pentru transportul grânelor în vase pentru forţele speciale SEAL şi SAS britanice. Cu ajutorul unui sudor din Cartagena sunt identificate zonele unde vasele ascundeau cocaina. 

Deasupra Columbiei sunt plasate două drone Global Hawk care identifică vasele care făcea transportul ilegal al cocainei. De asemenea este echipat un avion sud african construit de britanici, Buccaneer pentru interceptare şi distrugere. Vasele cu cocaină sunt interceptate, echipajul făcut prizonier şi transportat în detenţie în Diego Garcia în Oceanul Indian. Avioanele care transportată cocaina spre Africa sunt interceptate din Insulele Capului Verde unde staţiona Bucanneer-ul pilotat de un brazilian Mendoza al cărui frate murise de supradoză de cocaină. 

Acţiunea Cobra  distruge tot transporturile de cocaină al cartelului columbian al lui Don Esteban. Apoi Cobra face publice capturi de droguri în Europa şi SUA care erau din cele capturate de pe navele interceptate şi scufundate, aparent ca şi cum ar fi fost furate de bandele din aceste zone, din Mexic, SUA şi Europa. Se declanşează un măcel cumplit între bandele rivale. Preşedintele american este exasperat şi ordonă stoparea planului Cobra. 

Paul Delveaux se întâlneşte cu don Esteban şi se declară dispus să-i înapoieze drogul confiscat contra a 2 miliarde de dolari. 

În acelaşi timp Dexter este trimis să distrugă cantitatea de droguri aflată pe o insuliţă din Caraibe. Dexter ajunge acolo şi ordonă distrugerea, dar verifică calitatea drogurilor. Nu era cocaină şi bicarbonat de sodiu! Cu ajutorul expertului în computere angajat în acţiunea Cobra identifică vaporul care ducea adevăratele droguri înapoi în Columbia. El îi ordonă lui Mendoza să intercepteze vaporul şi să-l distrugă. Operaţiunea ultimă este îndeplinită şi din avionul rămas fără combustibil Mendoza se catapultează şi revine acasă în Brazilia.

Preotul catolic din parohia lui Delveaux este alertat că acesta nu a mi apărut la slujbă enoriaşul. Delveaux este găsit împuşcat împreuna cu femeia sa de serviciu. Don Esteban s-a răzbunat şi Dexter iar i-a încurcat treburile Cobrei!


Şi acum fac o pauză revin la Istoria Războiului celor Două Roze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu