sâmbătă, 23 septembrie 2017

A Delicate Truth de John le Carre

Am tot amânat să scriu despre această carte a lui John Le Carre. Este ultimul său roman, publicat în 2013.
Ca şi în cărţile sale din secolul XXI Le Carre arată atitudini critice faţă de autorităţile britanice cu puternice înclinaţii stângiste.

A Delicate Truth este o carte despre ipocrizia sistemului britanic, despre manipularea adevărului.

Un funcţionare la Externe (Foreign Office) este trimis de Ministrul adjunct de Externe din vremea guvernării Tony Blair să supervizeze o acţiune de capturarea a unor terorişti legaţi de islamism în Gibraltar. Funcţionarul participă la acţiune alături de o echipă din Forţele Speciale britanice care sunt în coordonare cu o echipă americană. Trebuiau să captureze un cunoscut traficant de arme legat de terorismul islamist. Funcţionarul este în contact cu ministrul şi aceste le cere să acţioneze. Finalmente şeful comandoului acţionează, funcţionarul nemaiputând să observe care este finalul acţiunii. 

În paralel ne este prezentat un tânăr funcţionar britanic care ajunge consilierul personal al acestui ministru adjunct, care este obligat să lase accesul necontrolat al unor străini de minister. Tânărul funcţionar înregistrează în secret întâlnirea pe un vechi magnetofon. Ulterior se dovedeşte că era chiar acţiunea iniţiată în Gibraltar. 

Fostul funcţionar înnobilat şi ajuns Sir se întâlneşte cu militarul care condusese acţiunea de comando şi află de la acesta că a fost un fiasco. Pentru că în cursul acţiunii au murit o femeie şi fiica ei militarul a protestat şi a fost destituit din armată. Organizatorul britanic al fiascoului, bine situat în apropierea decidenţilor politici scapă fără probleme şi continua activitatea ca expert într-o firmă de securitate. Pentru a se acoperi acest insucces funcţionarul fusese trimis consul în Caraibe şi apoi promovat nobiliar şi trimis la pensie.
În Cornwall pe domeniul moştenit de soţie întâlneşte întâmplător pe fostul militar care-i dezvăluie toată mizeria din acţiunea eşuată. El dă de fostul consilier personal şi ambii pornesc o acţiune de lămurire a acestei acţiuni ratate. Şi întâlnim asocieri vinovate şi acţiunea de acoperire a porcăriei.
Tânărul funcţionar porneşte în căutarea militarului despre care află că s-a sinucis într-un mod foarte ciudat. Ajunge să o contacteze pe soţia militarului care-i dă fotografii a acţiunii ratate dovezi incriminatoare. Este agresat şi bătut de oamenii celui care organizase acţiunea ratată.


Dar în final adevărul delicat va fi dat la lumină pentru că tânărul funcţionar trimite toate dovezile către media, ziare şi televiziuni. 

S-a făcut dreptate, avantajul unei societăţi democratice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu