sâmbătă, 10 iunie 2017

The Tourist de Olen Steinhauer

Consecvent m-am apucat să citesc aceste romane ale lui Steinhauer de la coadă la cap. Cele trei romane din trilogia Milo Weaver sunt: The Tourist, The Nearest Exit şi An American Spy

Aşa că pe ultimul roman l-am citit primul, apoi pe al doilea în ordine inversă cronologic şi în fine ultimul, The Tourist.

Cum am mai spus, se spune în mod eronat că filmul cu acelaşi nume având protagonişti pe Agelina Jolie şi pe Johnnie Depp nu are nicio legătură cu romanul. Filmul era cu gangsteri, acesta este un roman de spionaj. Şi unul chiar foarte bun.

Filmul începe într-adevăr şi prin Veneţia ca prin filmul cu acelaşi nume.  
Dar de fapt protagonistul romanului, Milo Weaver, agent de teren CIA, dintr-un departament ultra secret numit Departamentul de Turism îl urmăreşte pe şeful de staţie CIA de la Viena care a plecat spre Portoroz, Slovenia (am fost acolo de două ori frumos, ca în Italia pe coasta de visa vis) să predea o geantă cu 3 milioane de dolari unui sârb. De fapt acesta dispare şi Milo Weaver face joncţiunea cu Angela Yates, altă agentă din departament, de care Milo era foarte apropiat, doar că Angela este lesbiană. Ei dau de şeful CIA din Viena la Veneţia, unde acesta dorea să-l contacteze pe un milionar dubios rus Ugrimov. Şi aici ei ajung să-l urmărească în momentul când iese de la Ugrimov pe scări împreună cu o tânăr gravidă.

După altercaţia în care Angela îl împuşcă pe fugar, gravida intră în durerile facerii şi Milo, rănit şi el anunţă Urgenţa. Tânăra americană Tina naşte o fetiţă numită Stephanie şi cei doi se îndrăgostesc fulgerător şi se căsătoresc. Milo era sub stres puternic, recurgea la drogul dexedrină şi fuma mult. Toate acestea aveau loc exact în Septembrie 9, 2001 când are locul atacul Al Qaida asupra Gemenilor din New York!

Din dragoste pentru Tina renunţă la fumat şi la teren în Departamentul de Turism şi revine pe o muncă de birou în New York, la sediul CIA. Suntem după 7 ani şi Milo primeşte un job să-l urmărească pe Tiger, un asasin plătit care comisese asasinate politice prin lume. Tiger este prins undeva într-un orăşel din Mississippi. Milo îl interoghează şi află că acesta este bolnav de HIV, fusese înţepat de un intermediar ultima dată când primeşte un rest de bani pentru asasinarea unui lider musulman jihadist din Sudan. Acesta află că faimosul Tiger fusese şi el agent secret de Turism şi că trecuse la acţiuni pe cont propriu fiind folosit tot de CIA. Cel care îl coordona i-a furnizat şi dosarul lui Milo şi de aceea se predase ca să discute cu el şi acesta să-l găsească pe cel care îi provocase îmbolnăvirea în acest  mod pentru că ştiau că este Cristian Scientist, scientolog şi nu se tratează de boli. După discuţie se sinucide cu o pastilă de cianură. Pe fir intră o agentă de la Homeland, agenţie similară cu FBI care crede că Milo l-a omorât pe Tiger şi vrea să-l interogheze.
Milo este trimis de şeful său, Grainger în Franţa să o verifice pe Angela Yates, care era şefa staţiei CIA şi care ar fi trădat secrete unui colonel chinez. Totul este o făcătură, Angela este omorâtă schimbându-i-se pastilele somnifere cu otravă pentru că ajunsese să-l urmărească pe Tiger şi conexiunile lui.
De fapt Tiger primise ordin de la CIA să-l omoare pe liderul musulman din  Sudan ca să blocheze livrările de petrol spre China. Pentru că inamicul potenţial al SUA devenise gigantul economic chinez.

Ne aflăm în faţa unor manipulări ale CIA care vrea să creeze şi chinezilor Irak-uri unde să se poticnească. De fapt toate manipulările le află de la Grainger, care era supervizat de Fitzhugh, şef CIA, care-l  racolase pe vremuri pe Tiger în CIA. Însă toată afacerea era pusă la cale mult mai de sus, de un senator Nathan Irwin, şef al comisiei de investigare a CIA şi apropiat de preşedinte.

Simmons care era pe urmele lui Milo, dispărut află împreună cu soţia lui Milo, Tina originile îmbârligate ale lui Milo. Milo era fiul unei americance militante de stânga radicală, asociată cu banda vest germană Baader Meinhof. Ea se cuplează cu colonelul KGB Yevgeni Primakov(exact ca ministrul rus!) pe vremea când acesta superviza o tabără de antrenament Al Fatah a lui Yasser Arafat. Ulterior se revăd în RFG şi ea naşte pe Milo pe care-l cedează surorii sale căsătorită Weaver. Aceasta moare împreună cu soţul într-un accident şi MiIo revine la tată în URSS la 15 ani, dar urăşte pe kaghebiştii ca ta'su şi revine în SUA ca fiind trăitor într-o casă de copii. Ascunzându-şi biografie Milo intră în CIA şi al Departamentul ultrasecret de Turism.

Toate explicaţiile privind manipulările le află de la Grainger retras undeva la ţară în statul New York. Dimineaţa, Grainger este ucis de un snaiper care era şi agentul de legătură al lui Tiger şi care comisese toate porcăriile la ordin, inclusiv uciderea Angelei Yates. Milo reuşeşte să-l ucidă el pe asasin şi dispare.

Sfătuit de tatăl său, care între timp devenise din anul 2000 şeful de informaţii secrete a ONU, cu sediul al New York el se predă lui Fitzhugh. Aici apare şi Janet Simmons care aflase toată biografia lui Milo. Ea este convinsă că Milo nu a ucis pe nimeni. Simmons primeşte o poză compromiţătoare cu Fitzhugh de vorbă cu Ugrimov, deci implicat în marile şi periculoase porcării ale CIA puse la cale de fapt de senatorul Irwin. 

Milo este eliberat şi i se retrag toate acuzaţiile. Aşa se termină romanul, care continuă în celelalte două romane cu lupta dintre CIA şi serviciul secret chinez.

Cam lungă povestea, care pare surprinzător de realistă după ce am citit acţiunile CIA în cartea document  Legacy of Ashes despre activitatea acestei faimoase agenţii americane de spionaj.

După mine este probabil cel mai bun  scriitor american de romane de spionaj privind actualitatea cea mai stringentă, terorismul islamist, pericolul gigantului economic care este China şi alte subiecte de actualitate.




Un comentariu: