joi, 15 iunie 2017

Scena muzicală piteşteană: Chanson francaise Edith Piaf 100

Astă seară am asistat la un proiect foarte interesant, trei muzicieni au hotărât să reînvie muzica lui Edith Piaf. Este vorba de cântăreaţa Alexandra Fits, dirijorul Cristian Oroşanu şi pianistul argentinian Mariano Castro. Spectacolul a fost sprijinit de orchestra Filarmonicii Piteşti. 
 Am scotocit biografia tinerei cântăreţe, Alexandra Fits sau Fiţ, este de origine din Alba Iulia, a făcut studii muzicale în oraşul natal la Liceul Regina Maria, a continuat studiile la Braşov cu Stela Drăgulin, apoi a studiat cu Johnny Răducanu şi Anca Parghel. S-a specializat în muzică franceză, l-a cunoscut pe Georges Moustaki. 
Orchestra
Melomanii piteşteni au avut ocazia să audieze muzica patetică şi dramatică a marii cântăreţe care a fost Edith Piaf. 
Alexandra Fits şi Cristian Oroşanu
Am ascultat muzica asta pe care o ştiu din copilărie, pentru că nu ştiu cum comuniştii îi agreau muzica ei, care era pornită din straturile de jos al societăţii franceze. A avut iubiţi pe care i-a lansat în muzica franceză, precum Yves Montand, Georges Moustaki, Charles Aznavour, a  avut Franţa la picioare şi murit la o vârstă tânără.
Muzica asta mi-a reamintit de Parisul alb negru a lui Jean Gabin, a lui Lino Ventura, a lui Alain Delon şi Jean Paul Belmondo. 
Mulţumind publicului
A ascultat printre altele Milord, superba La vie en rose şi ca bis Je ne regrette rien cu nostalgia Parisului pe care nu l-am mai văzut de multişor.

Am plecat cu nostalgia Parisului!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu