vineri, 17 martie 2017

Scena muzicală piteşteană: Recital extraordinar la aniversarea de 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti

Corneliu Rădulescu
În această zi de 17 martie 2017 la amiază la Filarmonic Piteşti a avut loc un recital extraordinar dedicat aniversării a 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti.

Dinu Lipatti este muscelean de origine, familia având moşia de la Fundăţeanca Leordeni. Am fost la conacul Fundăţeanca de mai multe ori în cadrul proiectului Serile Lipatti. Şi acest concert ar fi trebuit să se desfăşoare acolo, dar răutatea şi prostia autorităţilor locale au împiedicat acest lucru. 
Aşa că acest concert s-a petrecut la sediul Filarmonicii Piteşti.
Înaintea concertului a luat cuvântul Corneliu Rădulescu care ne-a mărturisit că este fiul arhitectului Corneliu Rădulescu cel care a proiectat conacul Fundăţeanca. A fost visul lui Dinu Lipatti. Vremurile însă nu i-au permis să locuiască acolo niciodată!
Cum spunea dl Rădulescu, Dinu Lipatti rămâne unul din cei mai importanţi pianişti ai secolului XX ocupând într-un top al specialiştilor un onorant loc 6, în condiţiile în care era dispărut de peste 60 de ani când s-a făcut acest top.

Şi a urmat muzica compozitorului Dinu Lipatti scrisă la vechiul conac de la Fundăţeanca.

Concertul a fost deschis de Sonatina pentru pian pentru mâna stângă op. 10 interpretată de piteşteanul Alin Ionescu.
Alin Ionescu
A urmat Premiere improvisation pour violon violoncelle et   piano  interpretată de  pianista Oana Rădulescu Velovici, violonista Raluca Stratulat şi violoncelistul Eugen-Bogdan Popa.
Raluca Stratulat, Oana Rădulescu Velcovici şi Eugen- Bogdan Popa
În final am audiat excelenta interpretare a lui Viniciu Moroianu a Fanteziei op.8.
Viniciu Moroianu
A fost o atmosferă plăcută pentru că am vizionat şi fotografii ale marelui pianist Dinu Lipatti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu