luni, 6 martie 2017

Note de lectură: Medeea şi copiii ei de Ludmila Uliţkaia

Am terminat de citit şi romanul Medeea şi copii ei de Ludmila Uliţkaia.

Curiozitatea mea este să văd viaţa omului sovietic obişnuit. Omul sovietic este locuitorul unui imperiu este foarte amestecat.

Probabil că şi asta a vrut să sublinieze Uliţkaia în romanul ei.
Sunt ruşi, evrei, gruzini, armeni, lituanieni în roman. Sunt oameni obişnuiţi din clasa medie, cu preocupări intelectuale am spune. 

Romanul împrumutat de la bibliotecă are şi o caracterizare a personajelor, probabil aparţinând unei cititoare.

Şi în acest roman siberiana Uliţkaia visează o zonă  mai caldă şi romanul se petrece în Crimeea unde locuitorii vastului imperiu prăbuşit în 1991, veneau în vilegiatură, la mare, cum veneam şi noi românii la Marea Neagră la camere închiriate.
Medeea, personajul principal se trage din familie de greci, Sinopli din Feodosia, locuitori vechi ai acestei zone.

A fost dintr-o familie cu 13 copii născuţi toţi în perioada începutului de secol XX. Medea  era soră medicală, felceră, căsătorită cu un medic dentist evreu, Samuel. Este femeie model care şi-a îngrijit soţul mort din cauza unui cancer la colon şi îşi primeşte toţi membrii familiei răspândiţi prin tot imperiul sovietic. Sora cea mai importantă a Medeei este Aleksandra. Această soră este personajul favorit al scriitoarei, femeia liberă fără probleme de cuplu, care se iubeşte şi îndrăgosteşte repede. Aleksandra are mai mulţi copii din diverse legături. Dar cea mai importantă este Nika cea  cu părul roşu, trăsătură a familiei, care-i moşteneşte libertinajul mamei sale având legături cu  mulţi bărbaţi. De fapt cam astea sunt femeile doamnei Uliţkaia. Fiica fratelui vitreg mai mare la lui Nika, Maşa, are o biografie chinuită. Părinţii mor în accident şi bunica maternă care este nebună o acuză că i-a ucis fiica. Nepoata vine la bunica Aleksandra li este crescută ca o soră mai mică a Nikăi.

Maşa este inteligentă, poetă se căsătoreşte cu Alik Schwartz, un medic genial, care vrea să emigreze în America. Dar Maşa este atrasă în vârtejul unei legături cu un medic sportiv Butonov, care este şi amantul lui Nika. Dezechilibrul produs de această legătură o duce la Maşa la sinucidere. Soţul Alik emigrează în SUA, fiul lui şi al Maşei studiază la Harvard, dar este atras de latura iudaică a familiei şi emigrează în Israel. 


Este un roman foarte feminist, în care femeile trebuie să aleagă între aspiraţii şi realităţi.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu