luni, 20 martie 2017

Night Watch de Iris & Roy Johansen - un roman poliţist

Prin scormonirile mele pe internet a dat de acest roman ca aparţinând unei reputatea scriitoare de romane poliţiste. Iniţial crezusem că este cu intrigă de spionaj, dar era mai mult să zicem din genul poliţist.
Calitatea unui astfel de roman este că odată ce ai început să-l citeşti nu-l mai alşi din mână. Aşa sunt cele ale lui Lee Child sau ale lui Tom Wood.
Văd că genul este vizat şi de un comentariu în Observator Cultural:

http://www.observatorcultural.ro/articol/de-ce-nu-mai-avem-roman-politist/ 

Am fost tentat şi de titlu care amintea de celebrul tablou al lui Rembrandt Garda de Noapte. Nicio legătură!

Romanul debutează interesant şi promiţător dar m-a dezamăgit ulterior.
Kendra Michaels este o tânără care a fost oarbă din naştere. Datorită tratamentului cu celule stem aplicat de doctorul Charles Waldridge îşi recapătă vederea.
Ea devine o clarvăzătoare care sprijină poliţia şi FBI datorită calităţilor pe care le dobândise pe vremea orbirii şi acum ajutată de vedere poate dezlega anumite enigme.
Locuind în San Diego, California ea întâlneşte la o conferinţă pe doctor, care este foarte preocupat. După ce se conversează cu acesta dispare. Împreună cu Lynch prietenul ei încep să investigheze cazul. Lynch este un soi de Rambo, Jack Reacher şi James Bond împreună, expert în arte marţiale şi supravieţuire.

Dau de un asociat al lui Waldridge, mort undeva în munţii Californiei, dar şi de o tânără, Jessie despre care află mai târziu că este detectiv particular, angajată de Waldridge să rezolve dispariţia asociaţilor săi. Împreună descoperă că cercetările lui Waldridge au fost finanţate de un bogătaş din umbră, Dyle. Pe baza cercetărilor lui Waldridge care crea organe care puteau înlocui pe cele bolnave, Dyle voia să îşi sporească averea.
Waldridge avea un laborator în Anglia şi Lynch îl pune pe amicul englez Ryce să afle ce fac acolo. Ryce descoperă într-o fabrică părăsită incubatoare de organe, dar este ucis.
Lynch pleacă în Marea Britanie să rezolve moarte lui Rycem, dar între timp Kendra se oferă să fie răpită de oamenii lui Dyle ca să dea de Waldridge. Ea avea inserată sub pile un detector GPS. Este răpită şi oamenii lui Dyle detectează GPS, din cauza trădării lui Biers, alt asociat al lui Waldridge.
Împreună cu doctorul Waldridge pun la cale evadarea din laboratorul unde sunt închişi. Şi reuşesc, deoarece Waldridge reuşeşte să combine substanţele din laborator care fac să ia foc la doi din gărzile lui Dyle. Pleacă cu un ATV dar acesta rămâne fără benzină.
Sunt aproape prinşi de Biers dar acesta este anihilat de Waldridge şi Kendra recuperează GPS anunţând pe Lynch unde se află. Între timp un elicopter al oamenilor lui Dyle îi depistează şi când erau făcuţi prizonieri, apare Lynch împreună cu Jessie cu un alt elicopter care doboară elicopterul ticăloşilor, îl împuşcă pe Jaden, şeful gărzilor lui Dyle şi pe Dyle. 

Happy End!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu