marți, 10 mai 2016

Vernisaj Ion Pantilie

Carmen Oprescu şi Ion Pantilie
Pe Ion Pantilie îl ştiu demult, de la începutul anilor 90. El este fiu de chiabur, cum se spunea şi era un militant al retrocedării pământurilor furate de comunişti. El şi fratele lui Gheorghe Pantelie, dispărut prea devreme, din păcate! au avut talent pentru artă, pentru pictură.

Şi uite că de Ziua Naţională a României, pentru că 10 Mai este într-adevăr această zi importantă a Independenţei de Stat a ţării noastre, Ion Pantilie îşi lansează activitatea sa din ultimul timp.
Şi nu am scăpat ocazia să fiu prezent. la acest vernisaj au fost prezente şi prezenţi doamne şi domni care sunt din elita acestui oraş.

Am avut plăcerea să mă revăd cu multe persoane care sunt în crema intelectuală a  acestui oraş, profesori, rectorul Universităţii Piteşti, mari specialişti ai economiei româneşti.
Mi-a făcut plăcere să-l revăd pe colegul de bridge şi filarmonică,Sandu Crişcotă, dar şi pe domul Mihai Georgescu, un strălucit manager al Arpechim Piteşti, aflată acum în moarte clinică.


Comentariul critic l-a făcut doamna Carmen Oprescu, fostă colegă la Liceul Lipatti din Piteşti. 


Ion Pantilie este un pictor care este tentat de abstracţionism, de Vasarely sau de de alţi corifei ai artei moderne.
Panourile sale ne propun aceste abstractizări ale trăirilor contemporane.

Nu pot să nu-mi amintesc de o pictură de tinereţe a artistului care este în colecţia sa proprie şi în atelierul din Târgul din Vale.
Cea mai amuzantă amintire cu Ion Pantilie este cea din 2001, când am ajuns în Luxemburg pentru prima dată împreună cu Edi Poroşnicu şi plimbându-ne ne-am întâlnit eu şi Adriana cu Ion şi Andu Pantilie (fiu, fizician nuclearist şi coleg cu mine la ICN), veniţi acolo din Nancy!


Concluzia Luxembourg este prea mic ca să nu se întâlnească piteştenii!

Un comentariu: