luni, 2 mai 2016

Note de lectură: Century Trilogy - Fall of the Giants

Cum am spus am citit în această săptămână primul roman din Trilogia Secolului - Căderea Giganţilor în engleză în original.

Ken Folett încearcă să facă un tablou al Europei dinaintea , din timpul  şi după Primul Război Mondial 1914 – 1918, Marele Război.
Este genul de roman pe care îl găsim şi în literatura autohtonă în romanele lui Vintilă Corbul despre acea epocă.

Romanul se petrece în Marea Britanie, Rusia, Germania, dar şi SUA şi în Franţa pe câmpurile de luptă. Romancierul încearcă să stabilească cauzele acestui prim război nimicitor din Europa soldat cu moartea a 10 milioane de oameni.

Titlul se referă la dispariţia celor trei imperii care dominau centrul Europei, Germania, Austro-Ungaria şi Rusia. Dar şi la momentul în care după acest război importanţa aristocraţiei devine nesemnificativă.
Este interesant că acest fenomen este european, inclusiv în România Mare, Partidul Conservator al marii boierimi dispare şi el odată cu reforma agrară din 1921 şi dispariţia marii proprietăţi.
Singura ţară importantă în care aristocraţia nu mai conta era Franţa care devenise republică după Revoluţia Franceză. În Marea Britanie, aristocraţia a condus această ţară posesoare a celui mai întins imperiu colonial cum o descria şi Barbara Tuchmann în Trufaşa Citadelă, carte tradusă şi la noi.
Ideologia romancierului este mai degrabă de stânga după cum o arată cartea. Romanul descrie prăpastia care se căsca între această clasă insignifiantă numeric, dar care posedă proprietăţi imense şi ceilalţi, muncitorii, dar şi clasa mijlocie. Folett are o mare ciudă pe aristocraţii britanici, extrem de bine educaţi, dar plini de aroganţă şi prejudecăţi. Vina lor maximă este cea din timpul războiului unde un comandant precum Douglas Haig a dus la moarte un milion de tineri britanici prin decizii iresponsabile.
Pentru că spune unul din eroii romanului, tânărul miner Billy Williams doar cei din aristocraţie puteau deveni ofiţeri şi aşa incompetenţa se manifesta din plin. De fapt cele mai importante personaje sunt Billy şi sora lui Ethel, subretă la palatul Tyi Gwin din Wales care se încurcă cu contele Fitzherbert şi rămâne gravidă.
Ethel pleacă la Londra intră în activitatea sindicală este alături de Maud, sora lui Fitzherbert o militantă sufragetă pentru drepturile femeilor.

Finalul romanului este semnificativ pe culoarele palatului Westminster sediul Parlamentului Britanic se întâlnesc Ethel Beckwith prin căsătorie, nou aleasă în parlament din partea Partidului Laburist împreună cu fiul Loyd, bastardului lui Fitzherbert şi însuşi contele Fitzherbert cu fii săi şi trebuie să le facă loc celor doi.

De fapt şi Ethel şi Billy, erou al Marelui Război sunt ambii în parlament pe lista laburistă. Este într-un fel revanşa faţă de vanitosul aristocrat. Acesta este rănit în război şi a avut o foarte bună comportare dar a fost parte a deciziilor greşite. Căsătorit cu prinţesa rusă Bea reunesc împreună şi tot ce este mai rău privind aristocraţia, dispreţul faţă de supuşi, aroganţa şi ignoranţa faţă de evoluţia realităţilor politice. Pentru aceasta Fitzherbert se implică în contrarevoluţia albilor şi merge cu un corp expediţionar în Siberia în sprijinul Albilor. Acţiunile ilegale ale britanicilor sunt transmise de Billy sorei lui Ethel care publică articole în sprijinul bolşevicilor. Este prins de Fitzherbert şi condamnat la puşcprie militară pentru 10 ani, dar eliberat după război la presiunea opiniei publice radicalizate din Marea Britanie.

Bea şi fratele său Andrei sunt şi mai răi decât corespondenţii britanici prin tratamentul odioos aplicat ţăranilor de pe moşii.

Şi aici se face legătura cu cei doi fraţi Peşkov fii unui ţăran de pe aceste moşii care este spânzurat de tatăl celor doi prinţi. Mama celor doi fraţi Grigori şi Lev, părăsesc împreună moşia şi pleacă la Sankt Petersburg şi se angajează la marea uzină Putilov. Mama moare împuşcată în timpul Revoluţiei din 1905. Grigori are grijă de fratele mai mic şi visează să strângă bani să emigreze în America.
Grigori o salvează din mâna unor poliţişti pe Katerina, care în schimb se îndrăgosteşte de Lev şi rămâne gravidă cu el.
În ziua în care Grigori se pregătea să ia vaporul spre SUA. Lev îl imploră să-i dea biletul şi paşaportul pentru că omorâse un poliţist. De fapt cel mai simpatic personaj al romanului este acest Lev, un mare afemeiat, escroc la jocurile de cărţi şi un mare iresponsabil. Lev ajunge cu vaporul la Cardiff în loc de New York şi se angajează la mina din Wales ca spărgător de grevă. Continuă să facă escrocherii la cărţi până când apare un acolit al lui care devenise diacon la biserica ortodoxă rusă din Cardiff şi care-l dă în vileag.
Lev reuşeşte să scape prinzând trenul de Londra, ajutat de Billy Williams. Lev pleacă cu vaporul în America şi se angajează la bogătaşul Vyalov din Buffalo. O seduce pe Olga, fiica lui Vyalov, care era logodită cu tânărul Gus Dewar, consilier al Preşedintelui Woodrow Wilson. Gus se învârtea în cercurile înalte ale aristocraţiei europene, unde îi cunoştea pe Fitzherbert, dar şi pe Walter von Ulrich fiu de conte german, care se îndrăgostise de Maud, sora lui Fitzherbert.
Ei se căsătoriseră în secret în ajunul războiului. Personajul Walter este cel mai simpatic aristocrat. Este erou în război, expert în spionaj, facilitează revenirea lui Lenin în Rusia. După război se reuneşte cu Maud la Berlin şi trăiesc la limita sărăciei. 
Revenind la Lev acesta se încurcase cu o artistă al cabaretul unde este manager şi îi face un copil şi ei. Este depistat de Vyalov şi obligat să se înscrie voluntar în armata americană. Ajunge cu un corp expediţionar la Vladivostok în Siberia unde ajută pe amiralul Kolceak. Este făcut prizonier de bolşevici şi se reîntâlneşte cu fratele său Grigori, ajuns comisar politic şi membru în Comitetul Central al partidului Bolşevic. Acesta îi refuză oferta lui Lev să meargă cu el în America. pentru că Lev se umpluse de bani prin contrabandă în Siberia cu whisky din rezervele armatei. Lev este trimis de frate peste linia de război înapoi la Albi şi se reîntoarce în America.
Intră în conflict din nou cu socrul şi-l omoară în bătaie, fuge în Canada de frică. Tocmai se declanşase prohibiţia şi Lev întrevede soluţia de contrabandă cu Whisky din Canada, îşi vinde maşina pe un camion şi o umple cu lăzi de whisky cu care se reîntoarce la Bufallo unde o convinge pe Olga să spună că tatăl ei a murit de atac de cord dup ce-i explică afacerea de bootlegger.
Grigori se căsătorise cu Katerina şi devine un personaj important în revoluţia bolşevică, se mută la Moscova şi duce o viaţă de potentat. Constată derapajele dictaturii proletariatului, dar tace din gură şi încearcă să-şi salveze prietenul Konstantin din ghearele CEKA unde se angajaee şi Pinsky, sinistrul poliţist care o agresase pe Katerina.  

Vraja dictaturii bolşevice la care aderaseră toţi muncitorii din Europa este ruptă de filosoful Bertrand Russel care vizitase Rusia bolşevică şi văzuse că represiunea devenise mai sălbatică decât pe vremea ţarismului. De această iluzie mai era tentat doar Bernie Beckwith, soţul lui Ethel, care este înfrânt la alegeri din partea laburiştilor. Doar Ethel, soţia lui este mai realistă şi mai dotată pentru a fi un lider.

Romanul se termină cu speranţa într-o lume mai bună.

Este o carte bine scrisă, cu personaje extrem de bine conturate, dar este în principal un roman de aventuri.


Iau o pauză, o să citesc acum istorie si după ce termin cu Egiptul Antic o să reiau restul de romane din trilogie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu