vineri, 20 mai 2016

Note de lectură Century Trilogy - Winter of the World

Al doilea volum al trilogiei secolului trecut are loc la sfârşitul primei jumătăţi de secol XX.
Este un roman de spionaj, adică cu spioni, dar şi un roman de dragoste gen Strada Hanovra.
Personaje principale a acestui roman sunt fii şi fiicele personajelor din primul roman.
Primele scene ale romanului au loc în Berlin în 1933, când nazişti şi Hitler preiau puterea în Germania.
Aici se întâlnesc Loyd Williams, fiul lui Ethel Beckwith, deputată laburistă în Londra East End, ca de altfel şi fratele ei Billy Williams deputat laburist de Aberowen, Wales. 
Loyd, fiul bastard al lordului Fitzherbert, doreşte să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de germană şi vine în vizită la Maud von Ulrich, sora lordului Fitz, măritată cu contele german ajuns un respectabil deputat social democrat! La ciocnirile dintre social democraţi şi cămăşile brune îl cunoaşte pe Volodya, fiul lui Lev Peşkov, dar crescut de fratele său Grigori, ajuns general şi ataşat la ambasada sovietică din Berlin. Von Ulrich au doi copii, Eric care este tentat de nazism şi Carla care îi detestă. Von Ulrich este ucis în bătaie de Gestapo.

Scena se mută la Bufallo, unde Daisy, fiica cea mare a lui Lev Peşkov visează un măritiş cu un tip din aristocraţie burgheziei din Bufallo. Lev a ajuns putred de bogat din contrabanda cu whisky, bootlegger, şi este şi proprietarul unui studio cinematografic la Hollywood. Respinsă pleacă la Londra unde merge cu Eva Rotmann, fiica doctorului evreu berlinez, prieten al familiei von Ulrich. Daisy este curtată de Loyd student la Cambridge, dar ea se mărită cu fiul lui Fitz, Boy Fitzherbert.

Loyd pleacă cu vărul său să lupte de parte republicanilor în Spania, unde cunoaşte comportamentul ticălos al ofiţerilor bolşevici, care-i împuşcă vărul şi părăseşte scârbit Spania lămurit ce înseamnă comunismul. Aici îl reîntâlneşte pe Volodya, ajuns ofiţer de informaţii al Armatei Roşii, care nu poate face nimic bun din cauza NKVD, securitate bolşevică.

Volodia revine la Berlin unde îl recrutează pe Werner Mark, fiul unui bogat industriaş german, de care este îndrăgostită Carla. Werner ajunse aghiotantul unui general la ministerul aerului şi îi dă data de izbucnire a agresiunii împotriva URSS. Apoi Carla, care este infirmieră devine o vajnică anti-nazistă şi convinge un ofiţer să devină agent şi furnizează informaţii preţioase pentru sovietici. Drept mulţumire la asediul Berlinului, soldaţii sovietici o violează în grup şi devine mamă, dar se căsătoreşte cu Werner, revenit din prizonieratul sovietic. Fratele Eric ajuns asistent medical, ajunge să fie martor al unor execuţii făcute de SS în Rusia şi devine anti-nazist şi pro-comunist. După revenirea din prizonieratul sovietic Eric devine comunist şi se angajează în Miliţie!


Loyd pe de altă parte este luat prizonier în dezastrul din Franţa în mai 1940, dar evadează şi ajunge în Spania şi se reîntoarce în Marea Britanie. Este trimis la palatul Ty Gwyn, devenit centru de instrucţie. Aici o reîntâlneşte pe Daisy care se îndrăgosteşte nebuneşte de Loyd. Boy Fitzherbert este afemeiat şi se încurcă cu prostituate şi mariajul lui Daisy este un eşec.
Loyd este trimis agent secret în Franţa pentru a facilita repatrierea piloţilor căzuţi în Franţa ocupată de nazişti. Aici este martor al decesului pilotului de elită care era Boy şi care îi binecuvântează relaţia cu fosta lui soţie. Loyd află la Aberwoen că este de fapt descendent Fitzherbert, datorită asemănării izbitoare cu bunicul său, tatăl lui Fitz şi mama sa recunoaşte eroarea tinereţii. 

În SUA Greg, fiul lui Lev Peşkov cu amanta Marga ajunge la Harvard şi apoi este recrutat de armată şi devine adjunctul generalului Groves, responsabilul proiectului Manhattan. Aşa că Greg descoperă între fizicienii implicaţi în proiect diverşi trădători pentru sovietici. În roman paradoxal nu apar şi alţi care să spioneze de exemplu pentru englezi sau americani. 
Fratele său Volodya care se căsătorise cu Zoya, o fiziciană implicată în cercetări nucleare, se lămurise ce este cu Stalin şi cu imensele sacrificii cauzate de prostia lui. Aşa că după război soţia lui este arestată şi este trimis în SUA unde reuşeşte să obţină planurile bombei cu plutoniu de la un fizician german implicat în proiect, cunoscut în 1933 în Berlin şi cu opinii de stânga. El şi soţia lui sunt arestaşi şi sfârşesc pe scaunul electric, întruchipând de fapt pe soţii Rosenberg. Cel care depistează trădarea este chiar Greg, fratele de tată a lui Volodya! Volodya se lămureşte în SUA de propaganda imbecilă şi vede cât de bine trăiesc americanii. 

Finalul romanului are loc în Europa, după renaşterea Germaniei cu introducerea Deutsche Mark care declanşează dezvoltarea acestei ţări în ruine, în pofida şantajului sovietic al lui Stalin.


Este o carte bine scrisă, cu un stil direct şi pasionant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu