vineri, 18 octombrie 2013

Muzica Imperiului

Eu, Vlad Agachi şi Jean Dumitraşcu
Aseară la Filarmonica Piteşti am audiat un program de muzică exclusiv din Austria Imperială.
Ca de obicei când este la pupitru dirijorul Vlad Agachi împreună cu directorul Jean Dumitraşcu i-a întâmpinat pe hol pe melomanii care intrau în sală.
Vlad Agachi a prezentat în câteva cuvinte programul ce urma să-l audiem.
Programul derulat avea doi compozitori austrieci importanţi, Mozart şi Brahms, doi clasici pentru că Brahms rămâne un clasic întârziat.
Mozart trăgea spre nord-vestul Imperiului, Praga fiind locul unde a lucrat şi pe care a iubit-o. Brahms trăgea spre estul Imperiului, spre Ungaria.
Prima piesă din concert a fost frumoasa Uvertură din Nunta lui Figaro a lui W. A. Mozart. 
Următoarea piesă a fost cunoscutul Concert pentru pian şi orchestră nr. 20 în re minor KV 466. Scris în cheie minoră concertul are un aer sobru, trist. El este cunoscut mai ales pentru partea a doua Romanze plină de lirism şi armonie.
Manuela Ciucur
La pian a cântat doamna Manuela Ciucur  care a reuşit să redea cu dăruire şi siguranţă sentimentele transmise de muzica mozartiană. A fost aplaudată frenetic de asistenţă şi ne-a dăruit un bis din Preludiul lui Gershwin.
În partea a doua a concertului orchestra, condusă de Vlad Agachi a interpretat Simfonia I-a a lui Brahms. Brahms a pregetat până să scrie o simfonie, genul fiind copleşit de creaţia beethoveniană. 
Fapt este că în ultima parte Brahms foloseşte una din temele melodice ale Simfoniei a IX-a a titanului. Piesa muzicală complicată a lui Brahms a fost bine realizată de orchestra condusă cu dăruire de Vlad Agachi.
După aplauzele furtunoase din final Vlad Agachi ne-a oferit o frumoasă surpriză.  




Ca bis orchestra a interpretat un pasaj din Dansurile ungare a lui Brahms!
O seară reuşită, oferită melomanilor piteşteni!
Vlad Agachi, Jean Dumitraşcu, Manuela Ciucur şi cu mine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu