miercuri, 3 iulie 2013

Seară de lieduri la Conac cu familia Manoleanu

Eu împreună cu Bianca, Stanca şi Remus Manoleanu
Ieri 2 iulie s-a terminat stagiunea de vară a serilor Lipatti. Am revenit în minunatele locuri care alcătuiesc ambientul conacului Lipatti de la Fundăţeanca, Ciolceşti, Leordeni.
Saviana Diamandi
Ca de obicei, gazda întâlnirii muzicale a fost doamna Saviana Diamandi. Doamna Diamandi ne-a făcut o prezentare a programului muzical din această seară. Am avut un program cu adevărat de cameră, extrem de potrivit cu ambientul salonului de la conacul Lipatti.
Bianca Manoleanu
Liedul este genul de muzică vocală acompaniată de pian. Vine de la cuvântul german care înseamnă cântec, dar a devenit un gen muzical deosebit.
Programul  a fost deschis cu două lieduri aparţinând muzicianului clasic Joseph Haydn pe versuri de Shakespeare şi Anne Hunter, în limba engleză, She never told her love şi Spirit's song.
Domnul Remus Manoleanu a acompaniat-o la pian pe Bianca Manoleanu.
Remus, Stanca şi Bianca Manoleanu
Au urmat trei lieduri aparţinând germanului Richard Strauss mare compozitor la de la sfârşitul secolului XIX şi prima jumătate a secolului XX. Liedurile au fost interpretate pe rând de Bianca Manoleanu şi Stanca Manoleanu, frumoasa şi talentata fiică a soţilor Manoleanu. S-a cântat: Morgen (dimineaţa), September, Wiegenlied (cântec de leagăn) . 
A urmat Stanca Manoleanu cu un lied în limba rusă de Serghei Racmaninov:  Ei au răspuns. 
Au urmat doi romantici Bartholdy cu: Abschiedlied der Zugvogel (cântecul păsărilor călătoare), Herbstlied (cântec de toamnă), Maiglocken and die Blumelein (lăcrămioare şi flori) şi Schumann cu: Das Gluck (norocul) şi Sommerruh (linişte de vară)
Aceste cântece sunt din genul liric al pastelului şi au fost cântate în duet de mama şi fiica Bianca şi Stanca Manoleanu!
Au urmat un program de lieduri de Johannes Brahms: Klange (sunetul), Wg der Liebe (drumul dragostei), Lerchengesang (cântecul ciocârliilor) şi Die Schwestern (surorile).
În final Bianca Manoleanu a cântat două postmodernisme de Luciano Berio: Ballo şi La donna ideale.
În final, a urmat un pahar de Ottonel Conu' Alecu şi patiserie.
Aşa s-a scris începutul celei de-a doua ediţii a Serilor Lipatti.

Este extraordinară iniţiativa acestui minunat proiect care pune în valoare conacul unui mare muzician argeşean!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu