luni, 15 iulie 2013

Castelul Cantacuzino


















Un  eveniment de familie m-a dus sâmbătă la Buşteni la Palatul Cantacuzino.

Mărturisesc că-l ignorasem până acum cu toate că este vizibil exact din gara Buşteni şi am trecut de nenumărate ori pe aici. Probabil că mai tot timpul mă uitam pe partea cu Munţii Bucegi.

Castelul a fost în perioada comunistă sanatoriu TBC al Ministerului de Interne. Cum  au reuşit instituţiile astea represive inclusiv armata să pună mână pe toate aceste bijuterii de arhitectură.
Poziţia castelului este extraordinară este aşezat pe coasta cartierului Zamora cu privelişte spre Crucea Caraimanului şi a tot lanţului alpin al
Bucegilor. Din acest punct de vedere aşezarea castelului Cantacuzino este mult mai bună decât a castelului regal de la Peleş.

De fapt în vremurile respective toată Valea Prahovei se afla în proprietatea Cantacuzinilor. Regele Carol I a cumpărat terenul de la Peleş şi Sinaia de la Cantacuzini. 
Probabil că faimosul Gheorghe Grigore Cantacuzino Nababul a fost influenţat în decizie de Peleşul Regelui Carol. 
El a construit 3 palate şi castele româneşti: Muzeul Naţional George Enescu de pe Calea Victoriei, poate cel mai frumos palat privat al Bucureştiului, Micul Trianon, ruinat azi, la Floreşti şi Castelul de la Buşteni. Arhitectul castelului a fost marele arhitect Grigore Cerchez, cel care este autorului Universităţii de Arhitectură Bucureşti, de unde şi anumite caracteristici comune. Este construit în stilul neo-românesc, cu elemente, bolţi coloane brâncoveneşti, un brâu de piatră ce aminteşte de Mânăstirea Argeşului. 
Castelul are însemnele imperiale ale familie Cantacuzinilor. În curtea interioară este şi placa comemorativă a castelului  în care Gheorghe Gr. Cantacuzino spune că a construit castelul pentru el şi soţia sa  Ecaterina născută Băleanu. Urmaşul său Mihai Mişu Cantacuzino a fost căsătorit cu Maruca Rosetti Teţcani, celebra Maruca Cantacuzino, marea iubire a lui George Enescu. Mihai a murit tânăr dar Maruca este mama lui Constantin "Bâzu" Cantacuzino, cel mai faimos as al aviaţiei româneşti din perioada interbelică, un bărbat extrem de frumos, care este tatăl Oanei Orlea, scriitoare româncă stabilită în Franţa. Ea este cea care se împotriveşte prostiei cu aducerea osemintelor lui Enescu, în calitate de legatară testamentară.
Cantacuzinii sunt alături de liniile stinse ale Basarabilor şi a Muşatinilor cele mai faimoase familii princiare româneşti. Ei s-au împământenit prin secolul al XVI-lea în Ţările Române şi se consideră pământeni cu toate că sunt mândri de descendenţa imperială bizantină.
Cantacuzinii au onorat excepţional istoria românilor, prin boieri patrioţi, stolnicul Constantin Cantacuzino, domni iubitori de carte şi ctitori Şerban Cantacuzino cu Biblia care-i poartă numele şi Biserica Patriarhală, savanţi, medicul Ion Cantacuzino care dă numele Institutului de Vaccinuri şi Seruri.
Cred că retrocedarea castelului moştenitorilor a fost un act de dreptate. Actualmente, moştenitorii au vândut castelul, iată că ei nu mai au posibilităţile străbunicului Nababul.
Aşa că acest castel a intrat în circuitul turistic, este vizitabil eu nu am avut ocazia vizitei în interior şi este locul unor evenimente fericite a unor particulari. 
Oricum investitorii au încă mult de lucru pentru a face din castel un loc deosebit. Din ce am văzut grădinile vor trebui să fie amenajate ca să arate în superbia sa care nu este cu nimic inferioară unor castele văzute de mine în Occident! Am înţeles că investitorii au făcut şi demersuri pentru obţinerea de fonduri europene pentru acest obiect de patrimoniu.
Să sperăm că astfel de obiective turistice pot fi puse în valoare pentru că merită!


2 comentarii:

  1. Ghica ? Rosetti ? Dragffy. Huniady. si last but not the least von Hohenzollern. Brancoveanu/Bibescu
    Si sa nu pomenesc nimic de Ardeal. . Cantacuzino a fost mereu in competitive cu Carol I. M

    RăspundețiȘtergere
  2. Castelul și zona parcului s-au deschis pentru vizitare prin August 2011. Nu știu dacă moștenitoarea, o babă care trăia în Franța, era valabilă. După recuperare a vîndut totul unui american. Nici ăsta nu s-a ocupat de castel. Cu vreo trei ani în urmă un consorțiu ruso-româno-etc. (așa se spunea, erau niște panouri cu numele firmei) a cumpărat castelul. Vizitarea costa cam scump, am fost printre primii curioși acolo - într-o zi de iarnă puternică din 2011 eram însă singurul doritor de a intra așa că am beneficiat de ghidă personală. Este deschisă și o cafenea-bar. Interiorul este grandios, ceva impresionant, cu picturi murale reprezentînd portrete ale membrilor familiei Cantacuzino. După 1989, îndată ce castelul a fost evacuat de stat s-au produs multe furturi, inclusiv de uși gigantice sculptate și feronerie ! Cînd am fost acolo se lucra la restaurare (un spital - cred că nu a fost doar al MAI - e complet deosebit de un castel și s-au făcut multe modificări și stricăciuni), dar numai cîțiva oameni, fără spor în acea imensitate. Există ideea transformării în hotel-restaurant. Eu aș prefera să fie muzeu de istorie sau artă dar particularii pot deschide acolo și un super-bordel ! Nu știu de ce, nu m-a lăsat să fotografiez în interior. În curte este o mică biserică (mi se pare că adusă de undeva din Transilvania) care este acum funcțională, am intrat înăuntru. Prin spatele castelului (la stînga) se poate ajunge pe D.F. Valea Fetei și apoi urcînd pieptiș pe munte pe culmea Munților Baiului. Există în drum și o mică hidrocentrală. Pe D.F. din dreapta se poate ajunge pînă la Sinaia.

    RăspundețiȘtergere