vineri, 28 iunie 2013

Cărţi de vacanţă 3 The Caspian Gates de Harry Sidebottom

Această carte citită în original am găsit-o la gazda greacă din Parga, care avea oaspeţi şi englezi şi aceştia probabil îşi lăsau unele cărţi, de care am profitat şi eu. 














Harry Sidebottom este scriitor şi istoric englez şi este autorul seriei Warrior of Rome unde sunt evocate evenimente din secolul al III-lea d. Cristos. Este epoca unor împăraţi fără mari realizări din aşa numită Criză a secolului al III-lea
Suntem în 262 AD şi personajul  principal al romanului este Ballista, un militar roman important, personaj fictiv, care are o grămadă de aventuri. Ballista este din tribul Anglilor, locuitori ai peninsulei daneze, de unde vor migra în Insula Britanică şi vor da numele englezilor.
Prima parte a romanului are loc într-o arie care mi-a fost cunoscută cu ocazia vacanţei din Turcia la Kusadasi. 
Ballista se află în cetatea Efes pe malul Egeei, pe acea vreme, acum departe de mare din cauza aluviunilor şi retragerii mării. Are loc un puternic cutremur care distruge  marea metropolă asiatică de cam 250000 de locuitori.  Dar o nenorocire nu vine singură şi Efesul este atacat de corăbiile goţilor, un fel de normanzi avant la lettre. Ballista îşi duce familia soţia şi copii la Prienne cetatea de  pe muntele paralel cu insula Samos. Familia urmează să revină în Sicilia, unde acesta are o proprietate. Deja Prienne nu mai este port, aluviunile râului Meandru  l-a îndepărtat de mare. 
Ballista pleacă la Milet, alt oraş celebru al antichităţii care era port la Egee pe acea vreme, azi nu mai este!
El organizează apărarea la atacul goţilor şi milesienii îi înving pe goţi. Lovitura de graţie le este dată la Dydima, la Templul lui Appolo 
Împăratul Gallienus îl trimită în Caucaz într-o misiune la regii din zonă. În marea Neagră trirema este interceptată de goţi, dar scapă datorită unei furtuni.
Ajunge în regatul Iberiei, în zonă are inamici pentru că a înfrânt şi ucis un fiul unui rege vecin Iberiei. Fosta soţie, fiica regelui Iberiei se înamorează de Ballista şi începe o relaţie intimă plină de năbădăi din care Ballista era să fie ucis de fratele prinţesei care vrea să devină regele uzurpator al Iberiei. Misiunea romană repară fortăreaţa care controlează trecătoarea numită Porţile Asiei care este asediată de alani. Ballista trece printr-o grămadă de aventuri se întâlneşte cu fiul şahului Persiei, cu care Ballista dăduse bătălii. El îi ajută pe persani să-i învingă pe barbarii alani care au trecut Porţile Caspicei ca să-l ajute pe uzurpatorul tronului iberian.
Îşi recuperează echipa şi se reîntoarce la Roma cu prestigiul şi mai mare!

O carte plăcută care evocă locuri antice vizitate de mine!

2 comentarii:

  1. Imi aduc aminte, tot asa trebuia sa scriu si eu, prin clasa a 5-a, la lecturi suplimentare, in vacanta de vara...ce vremuri :)...da niste poze de vacanta ai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Adrian, ce să-i faci la această carte citită în vacanţă cu un subiect istoric care încearcă să refacă o epocă foarte frământată de început a civilizaţiei moderne, care nu aminteşte decât foarte vag de creştini, vrei şi analize literare?
      Mi-a plăcut că unele locuri, adică acele cetăţi de coasta egeană a Turciei le-am văzut şi admirat!
      Tristeţea m-a umplut la Milet, celebra cetate grecească portuară este azi departe de mare în câmpie şi numai aminteşte cu nimic de ce era în Antichitate!

      Ștergere