vineri, 28 iunie 2013

Cărţi de vacanţă 2 Ceka - Politia politica a lui Lenin de George Leggett


Cartea istoricului englez George Legget este o importantă contribuţie la studiile de sovietologie. Este scrisă în 1986, dar are şi o postfaţă actualizată prin 1995. 
Istoricul englez încearcă să înţeleagă mecanismele revoluţiei leniniste şi raţiunea acestei poliţii politice. 
CEKA este prescurtarea de la Comisia Extraordinară Panrusă pentru Combaterea Contrarevoluţiei şi a Sabotajului. Ceka a fost înfiinţată de Lenin la sfârşitul lui 1917 imediat după ce a reuşit lovitura de stat bolşevică prin care a luat puterea în Rusia la Petrograd în 7 noiembrie 1917. 
Este o carte istovitoare privind această organizaţie criminală secretă cu care bolşevici au reuşit să neutralizeze pe toţi adversarii. La noi ea s-a reprodus în Securitate.
Nu pot acum să-mi explic cum au reuşit bolşevicii să manipuleze pe ruşi încât să ia puterea, să o menţină şi să  chinuie timp de 70 de ani această ţară. 
Cartea încearcă să ne dea o explicaţie.
Şeful CEKA şi fondatorul ei a fost Feliks Edmundovici Dzerjinski, un polonez cu ascendente nobile, revoluţionar hotărât şi dedicat. Această organizaţie represivă şi criminală  avea puteri de cercetare, investigare, judecare şi execuţia adversarilor revoluţiei. Au pierit nenumăraţi oameni nevinovaţi, unii cekişti s-au dovedit a fi criminali de drept comun şi când Lenin a fost sigur că regimul său este stăpân pe situaţie, a desfiinţat-o şi a reînfiinţat-o sub numele NKVD, cu puteri şi atribuţii mai reduse, dar şi-a păstrat acelaşi comportament subiectiv şi ilogic şi mai ales represiv şi criminal.
Ce este interesant este faptul că toţi liderii CEKA sunt arestaţi şi executaţi în marea epurare dementă a anilor 1937-1938 ordonată de Stalin. Se pare motivul dispariţiei acestor lideri ai revoluţiei bolşevice, nu numai lideri cekişti este faptul că Stalin nu a fost prezent la Asaltul Palatului de Iarnă care era un mare complex şi frustrare şi s-a răzbunat omorând pe toţi camarazii lui Lenin.

Este o carte care trebuie citită de cei interesaţi de fenomenul comunist şi de caracterul său criminal!  

Un comentariu:

  1. Asa este,CEKA a fost organizata de Lenin,dar avea in componenta 90 la suta criminali,dar culmea,nu rusi,ci polonezi,evrei,letoni etc.Astia au facut ravagii in perioada respectiva,in special printre tarani.Cred ca de la CEKA s-a inspirat Hitler cu celebrele detasamante SA,care au facut la fel in Germania.

    RăspundețiȘtergere