joi, 5 decembrie 2019

Un basararabean la Filarmonica Pitești


În această seară am avut plăcerea să avem ca oaspete un dirijor din Basarabia, pe Valentin. A fost însoțit de tânărul și talentatul pianist Paul Ionescu.

Programul a debutat cu Concertul pentru pian nr. 20 în re minor KV 406. Este unul din cele mai cunoscute concerte pentru pian create de Mozart. Este un concert frumos care cere pianistului multă acuratețe. Tânărul pianist Paul Ionescu, brașovean de origine, unul din locurile de unde provin foarte buni și înzestrați pianiști a reușit să redea frumusețea, rafinamentul acestei superbe compoziții. De fapt, cam toate concertele pentru pian cu numere mai mari de 20 sunt absolut superbe, și nr.21 și nr.23 și chiar nr. 25, care a inspirat Marseieza!
Paul Ionescu, dirijorul Valentin Doni și orchestra Filarmonicii Pitești
Pentru reușita concertului orchestra Filarmonicii Pitești condusă de Valentin Doni a acompaniat cu talent pe Paul Ionescu. Concertul a fost bine executat și și auditoriul a aplaudat cu entuziasm.
Paul Ionescu a oferit ca bis o piesă de Rameau. 
Paul Ionescu
În partea a doua concertului Valentin Doni și Orchestra Filarmonicii Pitești au oferit melomanilor piteșteni două piese din tezaurul național a două țări europene din secolul XIX  romantismului și a formării școlilor naționale de muzică.
Prima piesă a fost Suita nr.1 din Peer Gynt a lui Edvard Grieg. Este o piesă compusă pentru pieasa cu același nume a lui Ibsen. Are 5 părți: Dimineața, Moartea Aasei, Dansul Anitrei și În castelul regelui muntelui. Mie personal îmi place foarte mult prima parte Dimineața, care are un aer extrem de romantic.

A urmat apoi altă piesă cunoscută Poemul Simfonic Vltava din Ciclul Patria mea. Este interesant că subtitlul este Moldau, celălat nume al Vltavei - Moldova care ne sună și nouă cunoscut.
Muzica lui Smetana te duce chiar chiar cu gândul la frumusețea și sunetele produse de valurile unui râu.

Ambele interpretări au fost reușite Valentin Doni și orchestra Filarmonicii au interpretat cu măiestrie aceste frumoase compoziții care dau suflul național specific norvegian și respectiv cel ceh. 


Lumea a plecat foarte mulțumită de la concert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu