joi, 12 decembrie 2019

O seară Beethoven


În această seară la Filarmonica Pitești am avut un program complet Beethoven.
Dirijorul Radu Postăvaru ne-a propus trei compoziții ale titanului de la Bonn.
 Prima piesă din program interpretată de orchestra Filarmonicii Pitești a fost Inaugurarea casei. Este o piesă pe care am audiată pentru prima dată. Este o uvertură compusă ca muzică ocazională pentru o piesă de teatru a dramaturgului german Kotzebue. 
Mădălin Voicu la pian
La următoarea piesă am avut plăcuta surpriză să-l reascultăm pe pianistul Mădălin Voicu junior. 
El a interpretat partea solistică a Concertului nr. 1 pentru pian și orchestră în do major. Compus în 1795 criticii spun că este scris sub influența lui Haydn și a lui Mozart, dar mie mi se parea fi doar Beethoven. Este solemnitatea și forța beethoveniană care se simte din fiecare notă.
Interpretarea pianistului Mădălin Voicu junior a fost foarte bună și acompaniamentul orchestrei conduse de Radu Postăvaru așișderea. Sala a aplaudat interpretarea și Mădălin Voicu junior a fost generos, ne-a oferit o pisă distractivă din repertoriul rag time, după care o piesă de Chopin. Mădălin Voicu dovedește că talentul pentru muzică se moștenește de la bunicul și tatăl său.
În partea a doua a concertului am audiat Simfonia a 6-a Pastorala. Probabil este cea mai luminoasă compoziție a lui Beethoven. Se pare că a fost scrisă în tandem cu Simfonia a 5-a. Pastorala este o piesă cu program, are 5 părți. Radu Postăvaru ne-a oferit o interpretare fără partitură cu părțile a 3,4 și a 5-a care au fost legate. 
Cu Mădălin Voicu jr
Prima parte se numește Sosirea la țară, a doua Scene de la pârâu, a treia Adunarea țăranilor,  a patra Furtuna și a cincea Cântecul ciobanilor
Interpretarea orchestrei Filarmonicii Pitești condusă de maestul Radu Potăvaru a fost extrem de reușită și primită cu vii aplauze.

La fotografia cu maestrul Postăvaru acesta mi-a urat și ne-a urat melomanilor piteșteni: Sărbători fericite!
Cu Radu Postăvaru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu