marți, 13 martie 2018

Need to Know de Karen Cleveland

Pentru că ultimul roman citit şi văzut şi filmul cu Vrăbiuţa Roşie - Red Sparrow am recidivat! Pe site-ul Goodreads am tot văzut reclama unui roman nou nouţ de spionaj şi l-am procurat.

Este vorba de Need to Know de Karen Cleveland. Ca şi în cazul romanul mai sus citat care aparţine unui fost analist CIA, Jason Matthews şi acest roman este primul scris de o fostă analistă CIA, Karen Cleveland. 

După cum se observă şi romancierii reacţionează la noul Război Rece dintre Rusia şi lumea liberă în frunte cu SUA.

Romanul este scris la persoana I, personajul fiind Vivian, analistă CIA, căsătorită cu un expert IT, Matt. Cei doi sunt părinţii fericiţi a 4 copii, Luke, de vreo 7 ani, Elle de vreo 5 şi Chass şi Caleb doi gemeni de un an şi ceva.

Vivian descoperă cu oroare, intrând în computerul unui spion rus Yuri, că soţul ei este un sleeper, spion rus ascuns aşa zis adormit. Are o discuţie sinceră cu soţul care recunoaşte că de fapt este un orfan rus, recrutat de la 13 ani de SVR şi plantat în SUA. Scopul lui atins a fost să se căsătorească cu această analistă CIA. 

Vivian este cuprinsă de teroare, vrea să mărturisească lui Peter, şeful şi mentorul ei despre descoperire, dar ezită. Sunt aici reacţiile materne, se gândeşte ce se va întâmpla cu copii ei. Şterge documentul care-l încrimina pe Matt, acesta însă dispare şi apare în schimb Yuri care continuă şantajul.  Tot procesul de conştiinţă şi zbaterea lui Vivian între sentimentul matern şi datoria faţă de patrie se desfăşoară pe multe pagini din roman şi m-a cam plictisit!

Vivian îl urmăreşte pe Yuri şi află unde se află locuinţa acestuia. Pătrunde prin efracţiune şi are un şoc pentru că dă de soţul Matt. Yuri revine şi este legat de un scaun de Matt si sub ameninţarea pistolului de către Vivian ca acesta să mărturisească ce vrea s-i facă fiului ei Luke. Luke, fiul cel mare este ameninţat de o persoană din cercul de spioni ruşi cu moartea şi Vivian îl trimite pe Matt la şcoală să-l recupereze pe Luke. 

Între timp apare în casă mentorul Peter, care recunoaşte că a fost şantajat de Yuri să devină spion rus, în schimbul unui tratament anti-cancer pentru soţia sa. Între timp Matt revine şi când Yuri continua ameninţarea cu omorârea fiului lor, iar Matt îl împuşcă!

Peter mărturiseşte că el a fost cel care a plantat dosarul Matt şi îşi ia asupra lui toată vina.

O echipă FBI condusă de Omar ajunge la casa lui Yuri, Peter este împuşcat pentru că nu lasă jos pistolul.

Vivian sustrage de la birou poze cu mai mulţi prezumtivi spioni ruşi şi Luke îl arată părinţilor pe individul care îl contactase la şcoală. 

Vivian îl cheamă pe Omar, CI Russia FBI (contrasionajul) şi îi mărturiseşte tot inclusiv situaţia lui Matt. Acesta arestează pe spionul rus şi alţi din cercul acestuia. În loc să intre la puşcărie familia este luată în planul de protecţie a martorilor şi trimişi pentru un an într-o insulă din Pacificul de sud. Final fericit!

Dar mai este un epilog.
Omar soseşte cu un elicopter şi îi cere lui Vivian să revină în funcţia de analist CIA, el devenise între timp director adjunct la FBI. Vivian după ce discutase în prealabil cu Matt că nu vor mai avea secrete unul faţă de celălalt acceptă să revină în CIA. 

Pe drum Omar telefonează undeva şi primeşte răspuns în ruseşte. Omar comunică rusnacului faptul că Vivian va reveni la munca de la CIA şi apoi aruncă telefonul în ocean.  Când trecea elicopterul pe deasupra casei lor, Matt parcă l-ar vedea pe Omar acolo şi îi şopteşte în gând: Dasfidania.

Nimic nu este ce pare a fi, ruşii sunt infiltraţi peste totul şi adevărul se reflectă în oglinzi strâmbe. 


Romanul este totuşi interesant!






3 comentarii:

  1. Absolut! Si eu am avut o experienta ciudata, am lucrat la IBM 6 ani jumate si un coleg cu care eram in teleconferinta zilnic s-a insinuat pe messengerul intern incercand sa ma ajute cu niste automatizari...a fost dragut, efectiv m-a ajutat si am ramas prieteni, ca dupa ce-am ajuns sa corespondam privat, sa aflu ca el credea ca eu poate stiu ruseste, fiind din fostul lagar socialist, iar el de 30 de ani se straduia sa invete rusa si sperase ca va coresponda cu mine in rusa...Eu nu am habar de rusa pentru ca generatia mea nu a fost obligata sa invete rusa...a fost dezamagit, totusi, am continuat sa corespondam...n-am sa stiu niciodata daca el a fost pus sa ma testeze daca am vreo intentie dubioasa legat de IBM sau de fapt coincidenta face ca el sa fi fost intr-adevar pasionat de rusa doar pentru ca are sindromul Asperger si e genul care munceste mult, fara sa aiba de fapt empatie pentru nimeni si-si gaseste placerea in studiu individual...Foarte ciudat, dar si eu sunt de parere ca rusii sunt peste tot, ca ei au fost cel mai tare loviti in palarie dupa 89 si se revanseaza prin viclenie dusa la paroxism...Nu stiu daca americanii pot fi mai smecheri ca ei...

    RăspundețiȘtergere
  2. Romanul este inca o caramida pusa de neo-marxisti la temelia mitului alahilor akbari (reprezentati de eroul Omar) care salveaza lumnea de rusii lui Trump, dar si in general de omul alb, crestin si heterosexual. La cati bani au bagat sauditii era normal sa iasa o capodopera. Asteptam si ecranizarea in care alahul akbar Omar este inlocuit de chinezul Chen, ca nu degeaba au cumparat comunistii chinezi tot Hollywood-ul.

    RăspundețiȘtergere
  3. George eşti complet pe lângă subiect hahahaha...
    Omar este prenumele unuia din cei mai faimoşi generali americani: Omar Bradley.
    Aici este cu americani contra ruşi şi bietul Trump n-are nici în clin nici în mânecă cu subiectul romanului. Se ocupă acum să-l dea afară pe Tillerson de State Department, probabil că e marxist hahahahaha.......

    RăspundețiȘtergere