luni, 26 martie 2018

Martin S. Martin - Un om de toată isprava - În conferinţă la Ateneu

Martin S. Martin este un medic american de origine română. În România se numea Martin Ştefan Constantinescu, era chirurg cardiovascular şi profesor la Medicină şi interesant naş de cununie al lui Andrei Pleşu. A fost dat afară de la Medicină şi a plecat în Statele Unite.  S-a stabilit la Chatanooga, Tennessee, unde funcţionează ca medic cardiolog.  Acolo a fost vindecat de tahicardie Gabriel Liiceanu.
Domnul Martin S. Martin ne-a prezentat în conferinţa sa despre o oră cum a a evoluat medicina, mult mai încet ca celelalte ştiinţe să se ajungă după marile descoperiri ale vaccinării şi mai ales a descoperirii de către Alexander Fleming a penicilinei. Antibioticele au reuşit să vindece bolile infecţioase şi dea ceea au apărut bolile secolului cancerul, bolile virale. După al Doilea Război Mondial medicina a făcut paşi uriaşi, prin descoperirile în biotehnologii, a chirurgie asistate de inteligenţa artificială. Tratarea cancerului o să treacă în curând de la chimioterapie şi radiere care omoară ţesuturile bolnave şi cele sănătoase la tratament ţintit special făcut pentru bolnav. Descoperirea şi stabilirea genomului va permite alte metode de vindecare dar şi de reparare a unor ţesuturi bolnave. 
Viitorul spitalului nu va mai fi a unei clădiri imense cu multe încăperi ci acum bolnavul va fi tratat de în spital mobil la domiciliu. 

A avut apoi o discuţie cu fostul pacient, Gabriel Liiceanu.

Doctorul Martin S. Martin este un conservator. Marea lui frustrare în România a fost că politicienii respectiv atunci, Ceauşescu şi acoliţii îşi băteau joc de bolnavi şi nu mai importau şi aprovizionau  cu dispozitive medicale care putea  salva vieţi. Neîncrederea în politicieni continuă şi în democraţie pentru că politicienii promit multe şi nu se ţin de cuvânt.

Doctorul Martin este ferm împotriva eutanasierii pentru că medicina este pentru a salva oameni, nu pentru a-i omorî aşa cum este şi stipulat în jurământul hipocratic.

Martin S. Martin este împotriva avortului de la o anumită a fătului care este deja om, deci avortul se poate produce doar în primele săptămâni după concepere.

Ascultându-l pe doctorul Martin mi-am dat seama ce a pierdut România prin plecarea lui, un excepţional profesor, dar şi America pentru că doctorului Martin nu i s-a mai permis să practice chirurgia, doar absolvenţii universităţilor americane aveau această aprobare. 


Am fost şi suntem risipitori cu inteligenţa românească. Este de înţeles ca cercetători de mare calibru să lucreze în marile centre de cercetări, dar medicii buni şi valoroşi ar putea să practice în România!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu