joi, 29 martie 2018

Vlad Dimulescu - un pianist rafinat

În această seară Filarmonica Piteşti a avut un oaspete de vază, rafinatul pianist Vlad Dimulescu.

Ocazia a fost Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op.54 a lui Robert Schumann.

Concertul este unul din cele din repertoriul marilor pianişti este de o mare frumuseţe şi simţire romantică. A fost scris pentru soţia sa celebra pianistă Clara Schumann.
Vlad Dimulescu, Leonard Boga şi orchestra Filarmonicii Piteşti
Interpretarea lui Vlad Dimulescu a pus în evidenţă frumuseţea concertului dialogul pianului cu celelalte instrument, maiestuozitatea muzicii. A fost bine acompaniat de orchestra condusă de tânărul şi înzestratul  dirijor Leonard Bogza. 

Lumea a izbucnit în aplauze puternice după finalul concertului şi Maestrul Dimulescu ne-a fericit cu un bis tot din Schumann. Singura mea frustrare a fost că sala a fost destul de goală, de parcă Paştele ar veni în duminica care vine.
Am fost privilegiaţi în ultim perioadă cu pianişti, săptămâna trecută Răzvan Dragnea, apoi marţi de Ziua Basarabiei Lyvica Ştirbu Sokolov, studenta maestrului Dimulescu, care am aflat de la profesorul ei că a fost la un concert la Minsk cu violonistul Spivakov!
Leonard Boga şi orchestra Filarmonicii Piteşti
În parte a două a concertului am audiat Simfonia în re minor a lui Cesar Franck. Muzica lui  a stârnit mari controverse la vremea sa, pentru că simfoniile erau o afacere germană, dar francezii fuseseră înfrânţi în 1871 şi nu erau de loc încântaţi de muzica germană.

Simfonia lui Franck este în trei părţi deci nu respectă forma clasică, are părţi în care toate secţiile de suflători sunt în acţiune, un pasaj deosebit al cornului englez, acel oboi mai special, nu cornul de bronz francez. Muzica de final are o notă de bucurie, de veselie care creează o stare specială.

Interpretarea a fost reuşită orchestra Filarmonicii  a realizat o interpretare de bună calitate bine condusă de dirijorul Leonard Boga.


A fost una din serile deosebite la Filarmonica Piteşti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu