joi, 15 martie 2018

Între baroc şi clasic

În această seară am avut plăcerea să audiem un concert de muzică barocă-preclasică care se transformă în muzica clasică.

În prima parte a concertului tânărul şi simpaticul trompetist Gabriel Gyarmati a fost solistul  Sonatei de concert pentru trompetă şi orchestră în re major de Telemann, acompaniat de secţia de coarde şi de clavecin condusă de dirijorul Josef Horvath.
Gabriel Gyarmati, Josef Horvath şi orchestra
Telemann a fost un compozitor foarte prolific al barocului german. Muzica asta cu trompete îmi evocă întotdeauna capete încoronate, prinţi, regi sau împăraţi.
Gabriel Gyarmati
A urmat apoi Uvertura la opera Amadis de Gaula Johann Christian Bach. Opera este inspirată de povestea cavalerului Amadis de Gaula din regatele iberice îndrăgostit de o prinţesă engleză. El a fost caricaturizat de Cervantes în Don Quixote ca toţi eroii cavalerismului medieval. Johann Christian Bach, fiul cel mai mic al lui Bach face tranziţia de la baroc la clasic.
A urmat apoi un alt concert pentru trompetă, Concertul pentru trompetă şi orchestră în re major de Torelli, un muzician al barocului italian, acompaniat de Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Josef Horvath.

Interpretarea lui Gyarmati a fost viu aplaudată şi acest ne-a oferit şi un bis din nou din Telemann.

După pauză am audiat foarte cunoscuta simfonie a lui Haydn, Simfonia nr.94 în sol major - Surpriza. În această simfonie foarte ritmată şi în partea a treia foarte dansantă ca Menuet avem schimbări de ritm cu izbucniri de fortissimo şi cu intervenţii extrem de sonore ale tobei mari în germană - mit Paukenschlag.


Am audiat o muzică extrem de graţioasă a vremurilor când bărbaţii purtau peruci şi se pudrau.

2 comentarii:

  1. A asculta muzica scrisa demult inseamna a intra un pic in pielea compozitorului, ca si cum energia lui informationala se reproduce si noi traim emotia lui...desigur, fiecare, dupa receptivitatea si cultura muzicala pe care a acumulat-o.
    Va recomand sa stati cu aceasta muzica(linkul de mai jos) in casti si veti intra in pielea personajului Schubert in mod magic...Poate o stiti bine deja, eu n-o mai ascultasem demult si ma regasesc diferita, dupa niste ani, o traiesc din alta perspectiva, e minunata...
    https://www.youtube.com/watch?v=y6HTkmXtoqY
    Voi cauta si eu muzica de care spuneti, pe Youtube...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am ascultat piesa de Telemann si concertul de Torelli...Sunt frumoase, ca din vremuri de poveste, in ce contrast cu lumea in care traim, mai ales in Romania...Ma gandesc cum ar suna Telemann in Parlament...deodata, sa-i trezeasca si sa-i sperie pe acei hominizi si pe urma, deodata, sa se auda o voce care sa le spuna ca nu sunt cei care trebuie sa faca legi pentru Romania si ca a venit vremea sa plece !!! :)

    RăspundețiȘtergere