sâmbătă, 21 octombrie 2017

The Perfect Assassin de Ward Larsen

Tot uitându-mă pe siteuri Goodreads, Amazon am dat de un autor american de thriller, sau de romane de spionaj numit Ward Larsen. Aşa că am căutat romane de ale lui şi am început să citesc romanul The Perfect Assassin.

Este un roman scris pe la începutul anilor 90, pentru că telefonul celular era încă o ciudăţenie. 

Romanul are câteva locuri ale acţiunii, Israel, Anglia şi Oceanul Atlantic. Este un roman despre acţiunile Mossad. Dar începutul are loc în Africa de Sud. Este după ce Mandela şi majoritatea neagră preiau puterea. Fostele autorităţi sunt îngrijorate de evoluţiile ţării, care fie vorba între noi au fost favorabile. Sudafricanii au fost implicaţi pe vremea apartheidului în construcţia de bombe atomice. Au renunţat la armamentul nuclear sub presiunea SUA, dar au mai rămas ascunse două bombe atomice. Aşa că au contactat pe israelieni care au ajutat sud africanii în programul lor de arme nucleare să le trimită cele două bombe care să fie stocate în Israel. Pentru acest lucru aceste arme sunt stocate în secret pe un vas numit Polaris Venture, care urmează să le aducă în Israel. 

Acţiunea se mută în Atlantic unde Christine, o tânără doctoriţă americană face o traversare solitară spre America într-un vas cu pânze şi motor. În apropierea Canarelor după o furtună salvează un bărbat agăţat de urmele unui vas cu numele Polaris Venture. Este David Slaton, un agent Mossad dintre cei mai periculoşi. Este un kidon, un asasin profesionist. Era dintre cei din echipa israeliană care însoţea vasul Polaris Venture ca să-l scufunde în cazul unei acţiuni teroriste. După cum se observă vasul a fost scufundat şi Slaton este singurul supravieţuitor. Chiar rănit, Slaton face nefuncţional radioul. Christine îl îngrijeşte până se revigorează în ideea de a-al debarca la Lisabona. Când acesta îşi revine, o ia prizonieră pe Christine şi îi ordonă să se îndrepte spre Anglia. Slaton lucra la Londra în cadrul Ambasadei Israelului şi fusese trimis în această misiune de recuperare ale bombelor. Pritenul lui Slaton , Iozy, agent Mossad depistează o conspiraţie chiar la vârful Mossad, şi această grupare plănuia acţiuni teroriste care urmau să torpileze Acordul cu ţările arabe care urma să fie semnat la Greenwich. 
Iozy este aruncat de oamenii grupării sub roţile unui double decker ca să semene cu un accident. Aceste lucruri le va afla Slaton în Anglia. 
El coboară din barca Christinei înainte ca ea să debarce la Penzance. Christine alertează autorităţile britanice despre Slaton. Dar în timp ce acestea o interoghează, spionii duşmani din Mossad află de ea şi vor să o lichideze. Pentru că ea ştia cu exactitate de unde-l recuperase pe Slaton. Slaton intervine la timp şi fuge împreună cu Christine. De fapt aceşti terorişti aruncaseră nişte semnalizatoare false care să inducă în eroare autorităţile israeliene. 

Slaton dă de cel care organizase scufundarea vasului cu una dintre bombele recuperate ascunsă într-un iaht ancorat la Eastbourne. Vestea găsirii bombei atomice duce la demisia guvernului israelian şi numirea provizorie a lui Zak ca prim ministru. Acest individ era capul răutăţilor şi organizase acţiunea ca să zădărnicească pacea cu arabii. 
Cealaltă bombă fusese vândută de un agent Mossad unui grup palestinian localizat în Libia. Bomba fusese dotată cu un cronometru şi explodează în centrul de cercetări de armament al lui Gaddafi. Asta era semnalul care-l aştepta Zak ca să renunţe la acordul de pace. Israelienii induc autorităţile Scotland Yard că Slaton era cel care pusese la cale capturarea bombelor atomice. Între timp Slaton realizează că Zak era capul răutăţilor şi vrea să-l omoare pe acesta chiar la ceremonie. Toate afacerea aduce cu romanul Day of the Jackal a lui Forsyth. De fapt acesta nu creează decât o diversiune, aşteptându-l pe primul ministru Zak la aeroportul Gatwick. Este convins de Christine să nu-l ucidă pe prim ministru, dar este împuşcat de autorităţile britanice. 

În Epilog israelienii lămuresc conspiraţia lui Zak şi acesta denisionează invocând probleme medicale.
Toată celula teroristă a lui Zak fusese eliminată de acţiunile din Anglia a lui Slaton. 
Pe de altă parte Slaton era doar rănit şi este recuperat în SUA de CIA şi se reuneşte cu Christine. 

Urmează o ....urmare!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu