vineri, 6 octombrie 2017

Fonda şi Redford


Am cedat insistenţelor lui Iulian şi m-am uitat şi eu la filmul Our Souls at Night. Este un film pe care-l ncadrez la melodramă, sau acum este în categoria film romantic. Este un film despre bătrâneţe. Şi n rolurile principale sunt Jane Fonda şi Robert Redford, doi actori care au îmbătrânit frumos. 
Filmul este despre doi vârstnici singuri, nu poţi spune bătrâni, pentru că sunt activi;i n-au semnele bătrâneţii. 
Fonda şi Redford sunt vecini, partenerii lor de viaţă s-au stins, ei soţul, lui soţia. Şi într-o seară la Redford vine Fonda şi îi propune să vină la ea, să doarmă împreună, fără alte obligaţii. 
Redford acceptă şi încep acest trai în comun nocturn care este remarcat de prietenii de cafenea, între ei fiind şi Bruce Dern, şi el de aceeaşi vârstă, dar cu adevărat bătrân. Îmi amintesc că şi el a fost partenerul lui Jane Fonda în Cai se împuşcă şi Întoarcerea acasă

Legătura se consolidează şi cei doi hotărăsc să plece în călătorie la un  hotel de lux în Denver şi acolo inevitabilul se întâmplă şi devin un cuplu amoros. 
Se întâlnesc şi cu fiica lui Redford, care este artistă şi se hotărăşte să facă un lung sejur prin Europa ca să-şi consolideze vocaţia artistică. 

Fiul lui Jane, are probleme, soţia l-a părăsit şi-şi roagă mama să aibă grijă de nepotul de vreo 7 ani. Redford începe să joace rolul de bunic, dar relaţia mamei cu partenerul ei stârneşte gelozia fiului care îi cere mamei să se mute le el ca să aibă grijă de nepot. 
În final Redford se decide şi se apucă de pasiunea tinereţii pictura.
Îi trimite lui Jane trenul electric pe care îl construise în copilăria fiicei pentru a-i bucura nepotul şi un I-Phone cu care să se converseze cu Fonda. Un film frumos!

Ei bine, plăcere de ai revedea pe actorii ăştia magnifici m-a făcut să revăd un film din tinereţe al acestui cuplu.  Şi am ales nu Desculţ în parc, ci un film de acum 50 de ani, The Chase - Hăituiala.
Cred că filmul este o capodoperă, iar în comentariile de pe IMDB se spune că a fost subapreciat.
Îmi reamintesc că l-am văzut la Patria şi atunci m-a marcat foarte tare.

Filmul îi aparţine marelui Arthur Penn şi este de fapt un pamflet la adresa Americii post Kennedy. Suntem în 1966 în Texas şi de aici şi legăturile. Mi-am reamintit cu nostalgie de automobilele epocii, nişte cutii lungi cu portbagaje supradimensionate, de bărbaţii care poartă încă pălărie, nu cea interbelică de fetru moale, ci mai rigide şi mai mici. 

Suntem în Texasul bogat al petroliştilor plini de bani, într-un orăşel de câmpie, nu departe de Mexic. Însă paradoxal, încă nu este peste tot asfaltat, mai sunt drumuri prăfoase. 

De fapt totul se învârte în jurul lui Val Rogers (E. G. Marshall), petrolist de mare calibru. Fiul său, Jake (James Fox) căsătorit cu o femeie frumoasă este iremediabil îndrăgostit de Anna Reeves (Jane Fonda) soţia lui Bubber (Robert Redford). Cei doi bărbaţi au fost buni prieteni în adolescenţă. Bubber însă intră la şcoala de corecţie pe nedrept acuzat că a furat 50 de dolari, de fapt luaţi de colegul lui  de şcoală Edwin Stewart (Robert Duvall), ambii angajaţi la un magazin.
Viaţa lui Bubber devine complicată în continuare şi ajunge în puşcărie şi evadează. În loc să ajungă în Mexic Bubber nimereşte înapoi în orăşelul natal. Şi se declanşează nebunia. Este Texasul din anii 60, cu rasişti violenţi, cu pistolul la brâu, gata să linşeze pe negri.  
Liniştea oraşului este păzită de şeriful interpretat de Marlon Brando, care fură prim planul tuturor acestor mari artişti prezenţi în film. 

E sâmbătă seara în oraş sunt petreceri, ale bogătaşilor strânşi la ziua de naştere a lui Rogers. Apoi petrecerea amploaiaţilor cu cupluri în plină destrămare, a început revoluţia sexuală. şi petrecerea cea mai zgomotoasă este a adolescenţilor, e vremea marelui Elvis The King Presley. 

Ştirea că Bubber se află ascuns undeva în oraş declanşează o nebunie generală. Şeriful, pe care Rogers îl apreciază şi la invitat la petrecerea bogătaşilor îl închide pe negrul, proprietar al unui cimitir de maşini unde se ascunde Bubber, ca să-l protejeze de rasiştii cheflii puşi pe rele. Aceştia îl capturează pe şerif şi-l bat cu sălbăticie. 

Petrecerea se mută la cimitirul de maşini unde nebunia se accentuează. Bubber se întâlneşte acolo cu Anna şi Jake, veniţi să-l ajute să plece de acolo. Tatăl, Val Rogers îi promite lui Bubber că-l ajută, dar toţi cheflii demenţi ai oraşului încep să arunce cu chestii incendiare în cimitir ca să-l facă pe Bubber să iasă de acolo. În haosul general Jake este prins sub nişte rable şi rănit grav. Bubber este surprins de rasişti, dar este salvat de şerif, care cu această ocazie îl bate rău pe unul din rasişti. Îi pune în maşină să-l ducă la puşcărie. Pe treptele locuinţei şerifului este strâns tot oraşul şi se repetă scena cu Jack Ruby care-l împuşcă pe Oswald, criminalul prezumtiv al lui J.F.K. şi Bubber este ucis şi el.
Şeriful repetă scena de furie şi aproape îl omoară în bătaie pe criminal, înainte de a-l închide.

Totul se termină cu scena plecării lui Marlon Brando departe de aceste locuri împreună cu soţia - frumoasa Angie Dickinson.

Un film dur, o capodoperă.

Iar blondul Redford şi blonda Fonda erau cu 50 de ani mai tineri. Cum trece timpul! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu