marți, 17 octombrie 2017

Serile Lipatti la Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti

Saviana Diamandi
Ieri am primit vestea surprinzătoare că Serile Lipatti se vor ţine asta seară la Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti. Nelămurirea mi-a fost luminată de Ilie Maşala care mi-a explicat că din cauza condiţiilor nefavorabile pianul este complet dezacordat. 

Marina Bratu
Aşa că recitalurile din Serile Lipatti se vor ţine în continuare la Şcoala de Arte şi Meserii. Am avut surpriza unei săli amenajate la mansarda vechii clădiri în condiţii excelente şi dotată cu un pian Yamaha de foarte bună calitate.

Ca de obicei doamna Saviana Diamandi ne-a ţinut o lecţie de muzică privind programul care se va prezenta în continuare. A fost o seară a compozitorilor romantici Chopin şi Schubert, dar şi impresionistul francez Debussy.

Muzica care ne-a fost prezentată este din registrul melancolic, îndeamnă la alean, la visare şi nostalgie. 

Seara muzicală a debutat cu o tânără şi talentată pianistă Marina Bratu, originară din Găieşti, în prezent studenta profesorului Vlad Dimulescu.
Vlad Dimulescu

Ea ne-a prezentat două Preludii din Caietul 1 de Debussy:
Le colline d'Anacapri
La Cathedrale engloutie.

A urmat apoi Scherzo nr.2 op.31 în si bemol minor de  Chopin.


A urmat recitalul lui Vlad Dimulescu. 
Vlad Dimulescu este un excelent profesor, am avut până acum oaspeţi trei din studenţii săi. 

Dar maestrul Vlad Dimulescu este şi un rafinat pianist de recital, are un tuşeu şi o îndemânare foarte potrivită pentru muzica chopiniană. 
Am aflat cu plăcere că originile sale sunt de aici din Muscel şi maestrul Dimulescu şi se simte mândru cu asta şi vine cu plăcere aici la noi. 

Programul pianistului Vlad Dimulescu a fost excepţional ne-a bucurat cu muzica lui Schubert, Trei Impromptu-ri D899, op. 99
După aceea a urmat un program Chopin:
Şase valsuri şi apoi 
Andante spianato et Grande Polonaise brillante.

Muzica a fost admirabilă pornită din sufletul unui mare polonez, fiu al unui popor eroic, prins între chingile a doi giganţi statali, Rusia şi Germania, care  şi desfiinţat două secole acest stat. 

Vlad Dimulescu a fost aplaudat cu entuziasm şi a oferit şi un bis. 

A fost o adevărată vitamină pentru suflet această muzică oferită de Serile Lipatti. 

Şi a urmat şi covrigul şi vinul Serilor Lipatti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu