marți, 31 octombrie 2017

Serile Lipatti - Viniciu Moroianu

Saviana Diamandi
În această seară friguroasă de final de octombrie am avut un program deosebit muzical în cadrul Serilor Lipatti. 

Ca de obicei doamna Saviana Diamandi ne-a prezentat programul recitalului. A fost un program complex şi variat. Doamna Diamandi a explorat ideile muzicale pe care le prezintă piesele prezentate de cei doi interpreţi.


Invitaţi au fost tânărul pianist Marian Boldea şi pianistul Viniciu Moroianu.

Tânărul Marian Boldea ne-a prezentat Fantezii op.116 de Brahms. Această piesă am reascultat-o fiind parte a programului lui Andrei Licareţ.

A urmat apoi muzica impresionistă a lui Debussy: Preludii din Caietul 1, Voiles şi Ce qu'a vu le vente de l'Ouest.

A urmat apoi recitalul maestrului Vinciu Moroianu.
Marian Boldea

Prima piesă prezentată a fost Sonata KV 310 în la minor de Mozart. Este o piesă din începuturile clasicismului vienez, cu multă muzicalitate şi ritm.
Viniciu Moroianu

A urmat o piesă din creaţia lui Dinu Lipatti, dedicată soţiei Madeleine Cantacuzino, Fantezie pentru pian solo, op. 8. O piesă muzicală dificilă cu accente populare în anumite momente cu accente expresioniste în alte părţi.


În final Viniciu Moroianu a interpretat ultima sonată pentru pian a lui Beethoven, Sonata nr 32, op. 111 în do minor. o piesă cu multe accente extrem de contemporane.
Cu maestrul Viniciu Moroianu
Prestaţia maestrului Moroianu a fost îndelung aplaudată şi acesta a avut amabilitatea să ne ofere şi un bis cu Schumann. 
Interpretarea lui Viniciu Moroianu a fost superbă, plină de concentrare cu momente melancolic nostalgice şi cu momente de maximă încordare. 


Ca de obicei, ca la saloanele aristocratice din vremea lui Mozart şi a lui Beethoven am fost serviţi cu răcoritoare, un vin excelent şi un covrig.


S-a terminat perioada recitalurilor Serilor Lipatti urmând ca să ne reîntâlnim cu doamna Diamandi la Biblioteca Judeţeană pentru un ciclu de lecţii muzicale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu