miercuri, 31 mai 2017

Legacy of Ashes de Tim Weiner

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de când în vremea preşedintelui Truman a fost fondată Central Investigation Agency - CIA. Scopul acestei agenţii a fost de a obţine informaţii despre inamicul numărul 1 al lumii libere Uniunea Sovietică. CIA moşteneşte OSS  - Office of Strategic Service, agenţia de spionaj creată în vremea celui De-al Doilea Război Mondial după modelul Inteligence Service al Marii Britanii. 

Am căutat cartea pentru că unul din fondatori a fost in agent american care a aprovizionat cu arme  în România PNŢ pentru a realiza rezistenţa armată împotriva bolşevismului. Probabil că arme din acestea au ajuns în munţi în rezistenţa armată împotriva comunismului în România. 

Cartea lui Tim Weiner este extrem de critică la adresa CIA şi nu este recomandată de cei de la CIA.

Criticile se adresează la primele acţiuni de destabilizare a unor regimuri care au fost de stânga şi considerate ca primejdii pentru lumea liberă. Este vorba de răsturnarea regimului primului ministru Mossadegh din Iran şi de răsturnarea regimului de stânga din Guatemala din 1954. 

De asemenea autorul arată că toţi agenţii trimişi în Estul Europei, China, Coreea de Nord au fost capturaţi şi executaţi. O mare contribuţie la acest eşec l-au avut spionii sovietici britanici, în special Kim Philby. 

Oricum iniţiativa extraordinară a CIA a fost fondarea posturilor de radio Europa Liberă/ Radio Libertatea care transmitea ştiri reale de spre Europa de Est şi din URSS. De serviciile acestui post de radio am beneficiat şi eu de el, devenind dependent de el ca şi cei din familie mea, toţi erau fixaţi pe lungimile lui de undă. 

Autorul critică lipsa de acţiune a CIA şi SUA în perioada Revoluţiei Anticomuniste din Ungaria. Cred că aici a fost înţelegere ticăloasă dintre NATO- SUA şi URSS. Aşa că Revoluţia maghiară a fost înăbuşită cu mult sânge al patrioţilor.

Tot aşa de critic este şi de alte acţiuni ale CIA precum scandalurile care au dus la demisia lui Nixon. Cu toate că CIA a avertizat că războiul din Vietnam va fi pierdut, nici Johnson, nici Nixon nu au luat în seamă aceste avertismente. 

Este interesant că CIA a fost reformată în vremea preşedintelui Carter în vederea respectării drepturilor omului. Asta a condus la aprovizionarea cu materiale de propagandă privind dizidenţii, publicaţii samizdat în Europa de Est. Cred că acest lucru a declanşat mişcările fără precedent pentru drepturile omului în Europa de Est care au condus finalmente la prăbuşirea comunismului.

CIA a fost acuzată de autorităţile americane că nu a prevăzut revoluţia islamică a lui Khomeini în Iran, susţinând stabilitate regimului şahului. Este extrem de interesantă relatarea unui agent CIA din Teheran confruntat cu fanatici ai lui Khomeini în Teheran pe care i-a împuşcat şi a văzut în ochii lor fanatismul cu care ne  confruntăm azi. Este de neînţeles pentru noi occidentalii cum pot unii să fie pur şi simplu fanatizaţi de aiureli de acum 1400 de ani de la formarea religiei islamice.

Alt mare scandal a fost cel legat de răpirile din Liban a unor cetăţeni americani, care a condus la celebra afacere Iran contras pusă la cale de William Casey, şeful CIA din vremea lui Reagan, când s-a vândut armament Iranului pentru fonduri care finanţau pe contras care acţionau împotriva regimului de stânga din  Nicaragua şi care ar fi dus la eliberarea ostaticilor capturaţi în Liban.

CIA este acuzată că nu a putut prevedea momentul prăbuşirii comunismului. Aici este iar complicat, cred că a fost determinată de faptul că Gorbaciov a devenit şeful URSS şi nu a mai considerat necesară intervenţia URSS în Europa de Est. A mai contribuit şi sămânţa pusă de CIA în vremea lui Carter, de alegerea Papei Ioan Paul al II-lea, un polonez, de mişcarea poloneză Solidarnosc, de Carta 77 a lui Vaclav Havel.
La noi a fost nevoie de  victime şi martiri pentru că monstrul numit Ceauşescu a vrut înăbuşirea în sânge a protestelor şi îşi merită soarta!

Revenind la CIA după prăbuşirea comunismului ea se confruntă după 9/11, 2001 la pericolul islamismului radical. CIA este acuzată că nu a folosit agenţi nativi vorbitori de arabă, persană care să înţeleagă inamicul care încearcă să distrugă societatea occidentală.

Să sperăm că  CIA a înţeles aceste provocări şi că este capabilă să prevină şi să distrugă tentativele de producere a haosului în lumea liberă!



Cartea este interesantă oricum pentru că aminteşte de liderii acestei organizaţii care a încercat să apere valorile occidentale!

10 comentarii:

  1. Să nu fim naivi ! Valori occidentale este doar un eufemism pentru interesele nord-americane. Iar crimele în numele acestor interese rămîn crime dacă vrem să fim obiectivi deci credibili.

    RăspundețiȘtergere
  2. In ceea ce priveste Trump (apropos de cu cine am votatat), Europa si jumate din America nu-l prea inteleg. In general imaginea Americii este total diferita in restul lumii de ceea ce America este in realitate. Mi-au trebuit mie cinci (5) ani de trait aici pana am inteles. Pe de alta parte, nu stiu cum e in Romania, dar pe unde am fost in Europa, n-am rezistat sa ma uit la stiri mai mult de 5 minute. Totul este atat de desinformant si departe de realitate, incat e strigator la cer. Urmaresc aproape zilnic EuroNews, I-24 (Israel World News – by the way, I am not Jewish), and BBC, impreuna cu canalele americane de stiri, care si astea sunt impartite in “fake news” and “real news”, si trag concluziile mele. In schimb in Europa, cam toate sunt “fake news”. Cand un reporter incepe sa adauge opiniile lui la un comentariu care trebuie sa fie neutru si strict factual, (cum face Christiane Amanpor de la CNN), atunci acel reporter isi pierde orice credibilitate in ochii mei. Asta se inampla din ce in ce mai des si cam peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot ce spune Trump este interpretat si rastalmacit nefavorabil. Crimele pe care le-a comis fostul presedinte si secretara lui de stat sunt de o mie de ori mai grave dacat ce-a facut Trump (care de fapt n-a facut nimic fiindca nu e lasat – este sabotat sistematic de “swamp”). Cand Trump a zis ca din Mexic vin multi criminali nelegal, presa a relatat ca Trump uraste mexicanii (fake news). Cand Trump a zis ca NATO este in urma cu tehnica si ca trebuie modernizat, presa a zis ca Trump vrea sa desfiinteze NATO (fake news), cand Trump a vrut sa sisteze temporar vizele de intrare din unele tari arabe pentru a da ceva timp guvernului sa puna la punct un sistem solid de triare a celor care vin aici (“better vetting system”), presa l-a declarat anti-Muslim (fake news, cuvantul “Muslim” nu apare in the executive order, si ordinul nu se refera decat la sapte tari, deci nu toate), s.a.m.d.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca sa-l judeci pe Trump, trebuie sa te uiti nu la ce zice, ci la ce face. Apoi uita-te la ce familie are. S-a nimerit ca primul meu “contact” cu Trump a fost cam la doua saptamani dupa sosirea mea aici. Unul din prietenii mei de aici, si care ne-a primit la el in casa la inceput, ne-a luat intr-un weekend la Atlantic City, un fel de replica la Las Vegas pe coasta de est (however, far from it). Mi-aduc amint cand pentru prima oara am intrat intr-un cazino, am vazut pe un perete o fotografie care se intindea pe trei etaje in sus alui Trump (proprietarul cazinoului). Arata cam ca mine de tanar (am aflat mai tarziu ca este cu numai 13 zile mai mic ca mine) si avea un zambet de “welcome to my place” care m-a fascinat. M-am gandit atunci, doamne cum o fi sa fii asa de tanar si de bogat? De atunci i-am urmarit activitatea cam tot timpul. El a reconstruit aproape jumatate din Manhattan, un maidan care era o groapa de gunoi in Bronx, el cumparat-o si a transformat-o inr-un teren de golf superb, acum (de fapt acum cativa ani) a-nceput sa construiasca si in Las Vegas. A aparut de multe ori la TV in trecut zicand ca presedintele care l-am avut era total incompetent (ceea ce era), si tot asa, pana s-a hotarat sa participe fiindca a vazut cum tara asta este distrusa incet incet, si ca asa nu se mai poate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este al treilea presedinte din istorie care a refusat leafa de presedinte (cam $400k/an, dar a zis ca nu-i trebuie). De asemenea a promis ca tot profitul care vine din hotelurile lui (de la straini) il doneaza visteriei americane, s.a.m.d. America de azi nu mai este ce-a fost acum 32 de ani cand am pus piciorul aici (am ajuns aici la 23 august 1985, ziua eliberarii noastre, pe bune). Hoarde de emigranti din lumea a treia (eu ii numesc invadatori – emigranti sunt numai cei veniti legal aici, ca mine), au venit in tarar asta si o distrug sistematic si deliberat, cu sprijinul total alo presedintelui dinainte (asta a so fost scopul lui – aproape a reusit din pacate). As putea vorbi la nesfarsit, dar mai las si pe alta data, ha ha.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau ca e anonim si te citeste pe tine Jo. Pare un om stilat,de calitate si credibil. Daca a plecat legal in '85 de ce ...se ascunde ? Azi nu te mai ascunzi de nimeni,"ei" stiu tot si asa. Intamplator eu am fost mereu "pro Trump" pro schimbare nu sa vina iar familia aia de doi lei a lui Clinton. Cand vedeam rautatea acestei femei parca o vedeam pe Firea primarul Bucurestiului. Uite ca un roman-american impartial adevereste ca Trump "trebuia sa vina ",,,chiar daca tu Jo o sa sari de c...in sus si stie cine ce bazaconie mai scoti...sorry.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ma scund, insa ce a aparut mai sus a fost un email adresat direct lui Joe, fara intentia de a fi publicat. Comentariul meu la blog, din motive necunoscute, nu a fost publicat. Poate a fost cenzurat de romani, ori cine stie, de americani, fiindca dupa mostenirea lui Obama, nu m-ar mira. Sau poate este doar o problema tehnica. M-am plans lui Joe ca raspunsurile mele de aici nu apar, si Joe in schimb a publicat emailul (crezand ca ala a fost comentariul meu), care de fapt n-are nici o legatura cu blogul lui. Anyway, the feedback was a surprise. Thank you.

    RăspundețiȘtergere