sâmbătă, 6 mai 2017

An American Spy de Olen Steinhauer - roman de spionaj

Acest roman scris de Olen Steinhauer m-a impresionat prin soluţia intrigii poliţiste.
Steinhauer scrie romane foarte bine documentate. 
În această carte forţele aflate în conflict sunt CIA, sau mai bine zis un departament separat şi serviciile secrete chineze. China a devenit o mare putere economică şi asta a condus şi la dezvoltarea unor servicii secrete de mare clasă. Autorul se învârte cu dezinvoltură prin China, ca urmare a acestei documentări.

Protagonistul acestui roman este colonelul Xi Zhu şi el şeful unui serviciu secret chinez.  

Acesta a suferit o mare durere, fiul său trimis în Sudan să desfăşoare activităţi de voluntariat este ucis de un şef de clan din sudul Sudanului. Informaţiile sale conduc la idea că acest complot a fost făcut de  aşa numitul Departament de Turism condus Alan Drummond.
Ca să se răzbune Xi Zhu dă ordin ca membrii acestui departament să fie executaţi şi 33 de spioni american sunt ucişi. Ca să realizeze acest obiectiv chinezii dispun de fonduri şi suport uman impresionant. 
Interesant că tânăra iubită a fiului său se decide să devină soţia tatălui duzpă tragicul eveniment. 

Xi Zhu este convocat la Comitetul Central al partidului comunist pentru analize. El este acuzat că acest val de execuţii poate declanşa contralovituri din partea americanilor. Însă mult mai important este faptul că Xi Zhu a transmis conducerii un document care presupune existenţa unui trădător în eşalonul superior al guvernului chinez care lucrează pentru americani. El are un adversar feroce în Shen An-ling, un politruc cu însărcinări de securitate. Comitetul întrunit îi dă termen lui Xi Zhu să dovedească cu probe trădarea. Acest lucru m-a făcut să-l simpatizeze pe colonelul Xi-Zhu, un individ imens şi foarte gras. 

Şi Xi Zhu se pune pe treabă începând urmărirea atentă în New York lui Milo Weaver, unul din supravieţuitorii atacului împotriva Turiştilor. Acesta îl manipulase pe un basarabean Stănescu să-l ucidă, dar acesta ratează şi Weaver supravieţuieşte. Deci apare şi un român, nu puteam lipsi dintr-un   roman de spionaj!

Weaver trăieşte într-un apartament newyorkez împreuna cu soţia Tina şi fiica Stephanie. Amicul şi şeful lui, Drummond este surescitat de gândul răzbunării extincţiei echipei sale de spioni. Pentru asta încearcă să-l atragă pe Milo dra acesta pregetă. 
Urmează un şoc, aflăm că Milo este fiul unui important demnitar rus, care a dezvoltat la ONU un departament de informaţii şi se numeşte Yevgeni Primakov! Exact ca numele unuia din prim miniştrii Rusiei putiniste, alt cârlig al autorului.

La un moment dat dispare Alan şi după aceea şi soţia lui. Milo se teme că la mijloc este răzbunarea lui Xi Zhu şi o contactează pe Leticia Jones care este o altă supravieţuitoare a Turiştilor. Aceasta a ajuns în Bejing şi a contactat un separatist uigur. Xi Zhu se teme că se plănuiesc acţiuni de destabilizare a Jocurilor Olimpice, ne aflăm în începutul verii lui 2008. 

Milo Weaver suspectează acţiuni ale chinezilor împotriva familiei lui după dispariţia lui Alan şi a soţiei sale, Penelope. Aşa că îl roagă pe tatăl său să le ducă pe soţie şi fiică într-un loc sigur. Ajuns acasă îşi găseşte familia dispărută şi tatăl mort împuşcat. 

Milo pleacă cu Leticia într-un periplu pentru a-i contracara pe chinezi cu toate că este convins că familia sa este prizoniera chinezilor şi începe să fie controlat telefonic cu Xi Zhu.

Xi Zhu plantează o frumoasă chinezoaică, fostă escortă în jurul unui demnitar american, care îl indică pe Shen An-ling ca fiind trădătorul care vinde secrete americanilor. Shen An-ling îl interogase pe unul din şefii de la anti-terorism şi acesta se sinucide. Soţia defunctului îl contactează pe Xi-Zhu şi îi spune că soţul ei dorea să discute cu acesta despre indicii privind trădarea în rândul marilor demnitari din guvernul chinez. Ea descoperă o scrisoare care-i era adresată şi-l roagă să vină să o viziteze. Xi Zhu ajunge la vila din împrejurimile Beijingului, dar o găseşte moartă împuşcată pe soţia sinucigaşului. Reuşeşte să recupereze scrisoarea care-l încrimina clar pe Shen An-ling. La consfătuirea comitetului An-ling este terminat când este pus în faţa evidenţelor. 

Dar suntem în lumea spionilor şi aparenţele înşeală, pentru că de fapt nimic din ce credeam că este clar era o manipulare, fake information!


Romanul este palpitant şi se citeşte cu sufletul la gură mai ales prin răsturnările de situaţie. 

Un comentariu:

  1. Citesc o ştire apărută azi 21 mai 2017.
    Ea patrcă ar confirma seria de romane a lui Olen Steinhauer.
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21777468-new-york-times-china-ucis-sau-incarcerat-peste-20-dintre-sursele-cia-din-tara-schilodind-reteaua-spionaj-americana-nu-stie-cum-aflat-beijingul-numele-informatorilor.htm

    RăspundețiȘtergere