joi, 6 aprilie 2017

Scena muzicală piteşteană: Muzică eclectică

Omar Massa şi Joszef Horvath
Programul de astă seară 6 aprilie a fost eclectic, dar în sens pozitiv.

Dar mai interesant a fost altceva chiar în debutul concertului, muzica a fost concurată de răpăiala ploii torenţiale de parcă ploua în sală. Încă o moştenire a primarului Pendiuc. Nu-i de ajuns că-l înjur zilnic pentru că a băgat banii în parcul Zăvoi, din zonă inundabilă a Argeşului fără a face un dig de protecţie, că a desfigurat spaţiile verzi de pe Calea Bucureşti cu o aşa zisă reconfigurare urbană, adică a plantat betoane pe spaţiul verde. Iată că sala de concerte a filarmonicii pe lângă alte hibe nu are o izolare fonică a acoperişului şi dacă plouă torenţial se aude de parcă eşti afară, iar spectatorii parcă se pregăteau să deschidă umbrelele. 

În pauza concertului m-am întreţinut cu amabilul dirijor Joszef Horvath de la Operele Maghiară şi Română din Cluj, care-mi mărturisea că efectul primarul Funar a fost devastator pentru Cluj, oraşul cu cea mai mare dezvoltare economica azi. Omul  sfinţeşte locul!
 
Orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Joszef Horvath
Concertul a avut în deschidere în interpretarea orchestrei Filarmonicii Piteşti conduse de maestrul Horvath piesa Dansul focului de Manuel de Falla! Glumind, parcă pompierii s-au mobilizat de a început să plouă torenţial!

A urmat parte tare a concertului, Concertul pentru bandoneon Aconcagua de Astor Piazzola în interpretarea orchestrei şi a solistului Omar Massa, un argentinian poposit pe la noi care cântă cu Analia Selis. Este extraordinar ce a reuşit Piazzola, cel încurajat de Nadia Boulanger să valorifice muzica argentiniană şi să facă din acest acordeon simplu un instrument solist pentru muzică simfonică. Omar Massa şi orchestra au dat bis cu Oblivion a lui Piazzola.
Cu Joszef Horvath şi Omar Massa
În parte a doua a concertului am audiat în interpretarea Orchestrei conduse de Joszef Horvath, Simfonia a 4 Italiana de Mendelssohn Bartoldy. Primele măsuri ale acestei simfonii sunt foarte cunoscute şi folosite ca fundal sonor pentru film. Ilie P., amicul meu mărturisea că i-a adus aminte de documentarele lui Ceauşescu, pentru că melodia era antrenantă. Cam nefericită amintire!
Simfonia este rezultatul vizitei italiene a faimosului compozitor şi reţine atmosfera veselă tipică italienilor. 


Am avut parte de un concert variat şi frumos!

Un comentariu: