joi, 27 aprilie 2017

Scena muzicală piteşteană: Concert cu coreeni

Edwin Kim, Sujin Lee şi Theo Wolters
În această seară de 27 aprilie am avut privilegiul să ascultăm muzicieni virtuozi exact din Extremul Orient.

Concertul a debutat cu Navarra pentru două viori şi orchestră de Pablo de Sarasate. Cei doi solişti violonişti au fost doi sud-coreeni, domnişoara Sujin Lee, studentă încă la conservator şi profesorul de vioară la Universitatea Hanyang din Seul, Edwin Kim.  Ei au fost acompaniaţi de orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de simpaticul şi excelentul dirijor olandez Theo Wolters.

A urmat Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 în sol minor, op. 26 de Max Bruch cu solist Edwin Kim.Vioara lui Kim a răsunat excepţional într-un concert de vioară unde comparaţia este doar concertul de vioară a lui Ceaikovski. Cu maestrul Kim am glumit în pauză când l-am întrebat dacă este rudă cu tipul din Nord, dictatorul, dar Kim în Coreea este cum e la noi Popescu. Vioara maestrul coreean este o vioară italian cu un sunet deosebit. 
Orchestra condusă de Theo Wolters
În partea a doua a concertului orchestra Filarmonicii Piteşti condusă de Theo Wolters a interpretat Simfonia a 5-a în mi minor, op. 64 de Ceaikovski.
Simfonia debutează cu sonorităţi funebre, după care în ultima parte ea are un aer maiestuos care este Rusia ţaristă în extremă măreţie. Este una din lucrările zguduitoare a lui Ceaikovski care reprezintă excelenţa sufletului rus.
Cu artişti
 A fost una din serile deosebite cu invitaţi de mare prestigiu.


2 comentarii: